Δεύτερος μήνας μείωσης καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα καταγράφηκε τον Νοέμβριο στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 79 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, και διαμορφώθηκαν στα 131,4 δισεκατομμύρια.

Παρά την μείωση των αποταμιεύσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε βάθος δωδεκαμήνου οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 5,9% καθώς όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους είχε παρατηρηθεί αύξηση.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η περιστολή της δανειοδότησης των ιδιωτών από τις τράπεζες, σε μία ένδειξη πως η πραγματική οικονομία αγκομαχά σταθερά υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων.

Τον Νοέμβριο η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,4%.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες άρχισαν να συρρικνώνονται απότομα το φθινόπωρο του 2014, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015.

Σε διάστημα δυόμισι ετών οι εκροές πλησίασαν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα 164,3 δισεκ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 οι καταθέσεις έπεσαν στα 119 δισεκ. τον Απρίλιο του 2017.

Πηγή: skai.gr