Ιταλία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019

Οι ιταλοί βουλευτές ενέκριναν απόψε τον προϋπολογισμό του 2019, σε τεταμένη ατμόσφαιρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αναγκάστηκε να περιορίσει τα εμβληματικά της μέτρα υπό την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο προϋπολογισμός που προέκυψε από μια μακρά αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε απορρίψει την αρχική εκδοχή του --για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης-- είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία πριν από μία εβδομάδα.

Έπειτα από δύο ώρες δηλώσεων τις κοινοβουλευτικές ομάδες και αμοιβαίων κατηγοριών μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, η ψήφος εμπιστοσύνης επικυρώθηκε με 327 ψήφους υπέρ, 228 κατά και μία αποχή. Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί.

Η κυβέρνηση την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα που είναι στην εξουσία από την 1η Ιουνίου, προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 2,4% αρχικά. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 μειώθηκε στο 1% από 1,5%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.