Γερμανικός Τύπος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον γαλλικό προϋπολογισμό;

Περί ευρωπαϊκών προϋπολογισμών ο λόγος σε πολλά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου λόγω των ημερών. Στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2019 εγκρίνεται απόψε υπό τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών εκτός Βουλής. Διαμαρτυρίες εκφράζονται όμως και για τον γαλλικό προϋπολογισμό, που λόγω των υποσχέσεων Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα», παραβιάζει τα δημοσιονομικά όρια που θέτει η ΕΕ χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί τις Βρυξέλλες.

Γερμανικές ευθύνες


«Η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από το γαλλικό έλλειμμα που θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ δεν φαίνεται να προβληματίζει τον γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εφόσον η υπέρβαση του ορίου δεν είναι μια κατάσταση διαρκείας» επισημαίνει η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Προφανώς οι αρχές των Βρυξελλών δεν θέλουν να τα βάλουν με ένα ισχυρό κράτος-μέλος, όπως είναι η Γαλλία…. Σε περίπτωση όμως που η Επιτροπή αρνηθεί την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων στην περίπτωση της Γαλλίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίας της, την ώρα που ακριβώς κέρδισε σε αξιοπιστία με την αυστηρή της στάση της απέναντι στην εθνολαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση. Η Κομισιόν δεν θα πρέπει να χάσει αυτό το απόθεμα εμπιστοσύνης».

Ο αρθρογράφος της Suddeutsche Zeitung αναλύει τις γερμανικές ευθύνες πίσω από την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Γαλλία. «Το γαλλικό έλλειμμα αποτελεί τον καθρέφτη της γερμανικής κυβέρνησης» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Η παλιά και νέα κυβέρνηση συναπισμού στο Βερολίνο αρνήθηκε να πιάσει το απλωμένο χέρι του προέδρου Μακρόν. Η Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλαφ Σολτς επαίνεσαν τον Μακρόν για τα σχέδιά του να συμπιέσει κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% τα γαλλικά ελλείμματα. Από την άλλη όμως απέκρουσαν την παράκλησή του να θεωρήσουν την υλοποίηση του ορίου ως βάση εμπιστοσύνης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το γερμανικό εμπορικό υπερπλεόνασμα. Δεν στήριξε ούτε την πρόταση για έναν εύρωστο προϋπολογισμό που θα ενίσχυε την ανάπτυξη, ούτε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το ότι τώρα το Βερολίνο επιχαίρει για το ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι καλός για οράματα, αλλά δεν ξέρει να τα κάνει πραγματικότητα, δείχνει ότι τα εθνικά συμφέροντα έχουν προβάδισμα από τα ευρωπαϊκά».

Παιγνίδια με τον εθνικισμό στην Ουκρανία

Η ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχολιάζεται από τις στήλες της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung. Ο σχολιαστής της υποστηρίζει ότι το σχίσμα της Εκκλησίας ανοίγει περισσότερες τάφρους από όσες κλείνει. «Το παιγνίδι με τον εθνικισμό είναι επικίνδυνο» επισημαίνει. «Αυτό φαίνεται από τις ακροδεξιές ομάδες, που ναι μεν είναι περιθωριακές για την χάραξη εθνικής πολιτικής, αλλά στο δυτικό τμήμα της χώρας και σε τμήματα του στρατού έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία. Το σχίσμα και η πολιτικοποίηση της εκκλησίας απειλεί να ανοίξει περισσότερες τάφρους από όσες να κλείσει».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν η Ουκρανία επιθυμεί να αναβαπτιστεί ως ευρωπαϊκή δημοκρατία, θα πρέπει να υπερασπιστεί εαυτή έναντι των εχθρικών γειτόνων της. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσεγγίσει τις μειονότητες, στις οποίες ανήκουν και οι ρωσόφωνοι. Η συνύπαρξη εθνοτήτων στην μεθοριακή Ουκρανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνατότητες της χώρες. Το να πολεμά το Κίεβο τις μειονότητες εξυπηρετεί την επιθετική και αποσχιστική πολιτική των Ρώσων».
Πηγή: Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου