Κλείσιμο

Δραγασάκης: Θέμα ημερών η τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Έως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ανάγοντας τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε νούμερο ένα προτεραιότητας της κυβέρνησης για το νέο έτος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί και το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο όπως επισήμανε θα επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία των επαγγελματιών. Στόχος όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης είναι το καθεστώς προστασίας να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία.

Υπεραμυνόμενος του προϋπολογισμού του 2019 και αποκρούοντας τα αντιπολιτευτικά πυρά περί παροχολογίας και επιδοματικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έκανε λόγο για προϋπολογισμό που «σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης και οι δράσεις που περιλαμβάνει «δεν είναι έκτακτες παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου κοινωνικού κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και στο Σύνταγμα».

Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα έθεσε τη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, διερωτώμενος: «θέλουμε τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».

Ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί σε αυτό, ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις είπε πως το νέο έτος θα βγει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κατηγορώντας παράλληλα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι είχαν μετατρέψει επί ημερών τους τον αναπτυξιακό νόμο σε προσωπικό πελατολόγιο.

Στην αποδόμηση της κυβερνητικής ρητορικής προχώρησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ενώ η ίδια πανηγυρίζει η υπερφορολόγηση στραγγίζει την οικονομία.

«Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είμαστε πρώτη χώρα σε φόρους και πρώτοι σε έμμεσους φόρους, που πληρώνει και ο εφοπλιστής και ο φτωχός. Και η κυβέρνηση παριστάνει τον Ρομπέν των Φτωχών. Ενώ μοιράζετε μποναμάδες, παίρνετε 10 και δίνετε ένα, προσπαθείτε να ξεχάσουν οι πολίτες αυτό που βιώνουν στην τσέπη τους και είναι οι 29 νέοι φόροι που έχετε επιβάλει μέχρι σήμερα. Λειτουργείτε ως κυβέρνηση που σπρώχνει προς τα κάτω την οικονομία», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Με τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή, να έχει καθημερινά έντονο προεκλογικό άρωμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε δηκτικά ότι «οι πολίτες είδαν που οδηγεί ο λαϊκισμός και η αερολογία. Αυτή ήταν η μόνη σας διαφοράς. Γι' αυτό χρειάζονται εκλογές για να προκύψει μία κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Δραγασάκη.

«Ακούω αυτές τις ημέρες ευχές και προσευχές όχι για να ηττηθεί αλλά για να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσεύχεστε για πολλά χρόνια, γιατί το λόγο τον έχει ο λαός και θα μετρήσει και τι παραλάβαμε και τι κάναμε και τι προοπτική δίνουμε για τη χώρα», απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά