Κλείσιμο

Ισοζύγιο-ρεκόρ στις προσλήψεις, αλλά με μπροστάρη την ευέλικτη εργασία

Το καλύτερο ισοζύγιο δημιουργίας θέσεων εργασίας από το 2001 καταγράφηκε τους πρώτους 11 μήνες του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να παραμένουν ωστόσο κυρίαρχες.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις κατά 135.033 θέσεις, παρά το γεγονός ότι το ισοζύγιο τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου ήταν αρνητικό κατά περισσότερα από 33.000 άτομα.

Τα δεδομένα της ΕΡΓΑΝΗΣ προδίδουν όμως ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, που είναι πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες, παραμένουν μειοψηφία.

Από τις σχεδόν 2,5 εκατομμύρια προσλήψεις που έχουν δηλωθεί από τις αρχές του έτους το 54,2% ήταν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η αγορά εργασίας δυσκολεύεται να δημιουργήσει σταθερές δουλειές, που θα αναβάθμιζαν την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού.

Το Σεπτέμβριο η ανεργία μετρήθηκε στο 18,6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό διαθέσιμων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις το 0,6% των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί παραμένει κενό, που υποδεικνύει ότι λόγω ανάγκης οι Έλληνες δέχονται δουλειές που σε διαφορετικές περιπτώσεις θα απέρριπταν.

Ο μέσος όρος κενών θέσεων στην ΕΕ είναι 2,2% και στην ευρωζώνη 2,1%.
Πηγή: skai.gr