Μοσκοβισί: Η υποχώρηση της Ιταλίας για το έλλειμμα ίσως δεν αρκεί

Οι υποχωρήσεις που έκανε η Ιταλία όσον αφορά το έλλειμμά του 2019 είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση, όμως ενδέχεται να μην αρκούν, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Πρόκειται για βήμα στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, ίσως και από τις δύο πλευρές», είπε ο κ. Μοσκοβισί, δίχως να δώσει διευκρινίσεις.

Χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε είπε πως η Ρώμη αναθεώρησε τον στόχο για το έλλειμμα από 2,4% σε 2,04%, μετά από περίπου δύο μήνες αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κόντε εξέφρασε την πεποίθηση πως η αλλαγή θα καταλαγιάσει τις ενστάσεις της Κομισιόν – η οποία έχει ήδη απορρίψει δύο φορές το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού – όμως έως τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει εξηγήσεις για το πώς θα πετύχει τον καινούργιο στόχο.

Η Επιτροπή, που έχει δρομολογήσει επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εξετάζει την αναλυτική πρόταση που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση Κόντε και αναμένεται να γνωμοδοτήσει επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Στην Ρώμη εν τω μεταξύ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, διαβεβαίωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως οι παροχές που έχουν υποσχεθεί παραμένουν αλώβητες.

«Πάνω από όλα είμαστε σταθερά πιστοί στις υποσχέσεις που δώσαμε στους πολίτες», ανέφεραν οι δύο αρχηγοί και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, προσθέτοντας πάντως ότι έχουν «πλήρη εμπιστοσύνη» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κόντε.
Πηγή: skai.gr