Πρώτη εισαγωγή αμερικανού LNG στην Ελλάδα

Την πρώτη εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ.

Ο δημόσιος πάροχος φυσικού αέριου ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Cheniere των Ηνωμένων Πολιτειών για την προμήθεια 150.000 κυβικών μέτρων φορτίου, που ισοδυναμούν με 1 εκατομμύριο μεγαβατοώρες κατανάλωσης.

Το φορτίο θα παραληφθεί στην καινούργια δεξαμενή του τερματικού σταθμού στην Ρεβυθούσα. Η μεταφορά από το Τέξας θα γίνει με ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο. Θα εκφορτωθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το ενεργειακό αποτύπωμά τους στην χώρα μας, στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του ευρύτερου ενεργειακού ανταγωνισμού τους με την Ρωσία.

Η αμερικανική πρεσβεία έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ανοιχτά του οποίου κατασκευάζεται μονάδα διαχείρισης LNG.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην σύσκεψη, που είναι σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βοηθός αμερικανός ΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Πηγή: skai.gr