Προειδοποίηση ΣΕΤΕ: Η υψηλή φορολογία απειλεί τoν τουρισμό

Στον απολογισμό του τουριστικού έτους προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για την χρονιά που ακολουθεί, η οποία όπως όλα δείχνουν πρόκειται να είναι εξίσου καλή.

Με 30 εκατομμύρια τουρίστες για το 2018, ένα νούμερο που ανεβαίνει στα 33 εκατομμύρια αν συνυπολογίσει κανείς και τους τουρίστες που πραγματοποιούν κρουαζιέρα στην χώρα μας και συνολικά έσοδα για το κράτος 16 δισεκατομμύρια ευρώ ο ΣΕΤΕ εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την χρονιά που φεύγει τόνισε όμως πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού να συνεχιστεί απρόσκοπτη.

«Η υψηλή φορολογία στον τουριστικό κλάδο που υποχρεώνει ουσιαστικά τον επισκέπτη να συμβάλλει στην αποπληρωμή του ελλείμματος της χώρας πρόκειται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, μελλοντικά τουλάχιστον, για τους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε πως η πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει μικρή καθοδική τάση καθώς λόγω της υψηλής φορολογίας οι τιμές στα τουριστικά καταλύματα δεν θα μπορούν να μειωθούν και να καταστούν ελκυστικές για τους ξένους επισκέπτες.

Με συντελεστές 24% σε εστίαση, αερομεταφορές και ακτοπλοΐα η ανοδική πορεία του τουρισμού θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί υπογραμμίστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης ενώ ο ΣΕΤΕ από μέρους του τόνισε πως θα επικοινωνήσει άμεσα στην κυβέρνηση την ανάγκη για αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα.

Φόβος μετά το BREXIT

Με τις διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε πλήρη εξέλιξη αυξάνεται η ανησυχία για την μείωση των αφίξεων των Βρετανών επισκεπτών στην χώρα μας.

Μπορεί αρχικά να είχε διαφανεί πως η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λίρας δεν πρόκειται να επηρεαστεί ωστόσο οι τεταμένες πλέον σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ δημιουργούν ανασφάλεια και ρίχνουν την ψυχολογία των Βρετανών τουριστών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην βάζουν στο σχεδιασμό τους κάποιο ταξίδι το έτος που έρχεται.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Πρέπει να καταστεί σαφές πως ο ΣΕΤΕ δεν τάχθηκε ποτέ ενάντια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να υπάρξει μία πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση από την πολιτεία προκειμένου να τηρείται η νομιμότητα καθώς η ενοικίαση καταλυμάτων μέσω AIRBNB αποτελεί παγκόσμια τουριστική τάση».

Μετά την ενεργοποίηση του μητρώου δήλωσης βραχυχρόνιων μισθώσεων πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που έσπευσαν να δηλώσουν τα ακίνητα τους χωρίς όμως αυτό να επιλύει όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει πως πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋπόθεσης κάτω από τις οποίες κανείς θα μπορεί να μισθώνει το ακίνητο του κατ’αυτό τον τρόπο ενώ πρότεινε και την επιβολή πλαφόν στον αριθμό τέτοιων ακινήτων κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης

Οι προκλήσεις για το 2019

Η γρήγορη ανάκαμψη της Τουρκίας μετά από μία κακή τουριστικά χρονιά αλλά και η άμεση ισχυροποίηση και άλλων χωρών της Μεσογείου όπως η Ισπανία πρόκειται σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ να αποτελέσουν ευθεία «απειλή» για την Ελλάδα.

Προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική γίνεται η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να μπορέσει να διαχειριστεί τις εσωτερικές της κρίσεις κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όπως είναι η, συγκομιδή των σκουπιδιών, η βελτίωση των εγκαταστάσεων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης καθώς επίσης και ο έλεγχος της άναρχης δόμησης στις πόλεις και τα νησιά που καθιστά τους προορισμούς μας μη φιλικούς προς τον επισκέπτη. Είναι δεδομένο σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ πως μία κακή εικόνα των ελληνικών προορισμών μπορεί άμεσα αποτρέψει ένα μέρος των επισκεπτών από το να επιλέξουν την χώρα μας για τις διακοπές τους.
Πηγή: Αντώνης Κρητικός