Κλείσιμο

Ξεκίνησε η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, οι οποίοι σκιαγράφησαν τη ρητορική που θα ακολουθήσει κάθε κόμμα στην πενθήμερη μάχη στη Βουλή, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.

Για επεκτατικό προϋπολογισμό που «δίνει αντί να παίρνει, χωρίς περικοπές και με μειώσεις φόρων και εισφορών», έκανε λόγο ο Δημήτρης Βέττας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας αφενός να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αφετέρου να πείσει ότι τα συμπεριλαμβανόμενα θετικά μέτρα οφείλονται στις μεθοδικές προσπάθειες της κυβέρνησης και το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ενώ επιχείρησε να ενισχύσει και το αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεχόμαστε επίθεση από πολιτικές δυνάμεις που έκαναν πλιάτσικο στη χώρα».

Στον αντίποδα για τον τελευταίο προϋπολογισμό της παρούσας κυβέρνησης, μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντάς τον «αντιαναπτυξιακό και κατ’ ουσίαν μνημονιακό», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ενώ πορεύεται χωρίς σχέδιο «παριστάνει τον Άγιο Βασίλη» με χρήματα που έχει πάρει πολλαπλά από τα πορτοφόλια των πολιτών μέσω της υπερφορολόγησης και τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής «καπετάνιου» και «ρότας» στη χώρα.

Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο Κώστας Σκανδαλίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Είναι ένας προϋπολογισμός όμηρος του προεκλογικού κύκλου. 

Εμφανίζεται γαλαντόμος αφού αποθησαύρισε πρώτα με άγρια φορολογική επιδρομή πόρους και εισοδήματα. Δεν αποπνέει καμιά αναπτυξιακή πνοή . 

Μοιάζει με διαβατήριο εισόδου της χώρας και της οικονομίας σε ακόμα βαθύτερη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για άδικο και ταξικό υπέρ του κεφαλαίου προϋπολογισμό μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ «ψηφοθηρική λογική» ανέγνωσε στο περιεχόμενό του ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό καθρεφτίζονται τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης. Είναι γεμάτος αυταπάτες και για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. 

Κι όπως θα έλεγε κι ο Τζορτζ Όργουελ - δεν μπορεί να δει ούτε μπροστά από τη μύτη του», σχολίασε επικριτικά ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, ενώ παρών ήταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Τρίτης 18 Δεκεμβρίου με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά