Πάνω από 920.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα έχουν εγκριθεί

Με γρήγορους ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 1.500.000 αιτήσεις και είχαν ήδη εγκριθεί πάνω από 920.000. Συνολικά, έχουν διατεθεί τα 445 εκατ. από τα συνολικά 720 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μέσο μέρισμα να κινείται πέριξ των 480 ευρώ, ανά νοικοκυριό.

Κατά τη διαδικασία, από την έναρξή της αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και χθες, δεν έλειψαν βέβαια και τα τεχνικού τύπου προβλήματα, καθώς ιδιαίτερα στην αρχή, η πλατφόρμα βρέθηκε αρκετές φορές εκτός λειτουργίας. Πρόβλημα διαπιστώθηκε και στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες αιτούντων να παραπονεθούν ότι φέτος, το σύστημα τους εμφανίζει να μην πληρούν την προϋπόθεση μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ήταν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος το 2017. Κύκλοι από την ΗΔΙΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι το πρόβλημα λύθηκε και πλέον, όσοι αποκλείονται είναι γιατί πραγματικά δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στην επιδότηση.

Μάλιστα, προτείνουν στους πολίτες είτε να κάνουν «επαναξιολόγηση» της αρχικής αίτησης που απορρίφθηκε είτε –καλύτερα– να κάνουν ακύρωση της πρώτης αίτησης και να υποβάλουν νέα. Βέβαια, διευκρινίζεται ότι πλέον, φέτος, γίνεται διασταύρωση και με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και διαπιστώνεται αν έχουν υποβληθεί οι αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις κατά τα 5 τελευταία χρόνια, που ο δικαιούχος (είτε Ελληνας είτε αλλοδαπός) δηλώνει πως διαμένει στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται οι περυσινοί δικαιούχοι να αποκλείονται γιατί διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι ενώ έχουν ΑΜΚΑ και εμφανίζονται κάτοικοι Ελλάδος, δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για κάποια από τα προηγούμενα χρόνια.

Βάσει του σχεδιασμού, όσοι υποβάλλουν αίτηση έως αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν το μέρισμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Αν και από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι φέτος οι αιτήσεις θα ολοκληρωθούν πιο γρήγορα, καθώς πιθανότατα και αύριο να απορροφηθεί το σύνολο των 720 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθεί στους δικαιούχους, δεν αποκλείουν και μια δεύτερη πληρωμή για τους δικαιούχους που θα καθυστερήσουν την υποβολή αιτήσεων.

Να σημειωθεί ότι αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία κάποιου, θα πρέπει να απευθυνθεί στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά τον ΑΜΚΑ, στον ΕΦΚΑ εάν αφορά τον χρόνο ασφάλισης και στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά τον χρόνο ανεργίας. Οσο για τεχνικά θέματα των αιτήσεων, που δεν αφορούν τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, το 213-21.68.380.

Πηγή: kathimerini.gr