ΙΟΒΕ: Η εγχώρια μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια

Την μελέτη με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα: Στρατηγικές παρεμβάσεις και ανάπτυξη» παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών σε εκδήλωση στο Ζάππειο.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η μεταποίηση στην Ελλάδα είναι ένας ζωντανός τομέας της οικονομίας με καθοριστική συμβολή στη δημιουργία εθνικού πλούτου, προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και εξαγωγών.

Στην μελέτη περιγράφονται οι κατευθύνσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας ώστε να επιταχυνθούν οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται στον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη μελέτη για τη μεταποίηση που πραγματοποιεί ο ΙΟΒΕ η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 και τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είναι πως μετά από μία οξεία και παρατεταμένη κρίση η εγχώρια μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα
τελευταία χρόνια, ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας. Το συνολικό αποτύπωμα και η πολλαπλασιαστική επίδρασή της στην ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Ωστόσο η βελτίωση αυτή είναι εύθραυστη και ανεπαρκής, σύμφωνα με την μελέτη, σε σχέση με την ανάγκη της χώρας να επανέλθει σε διατηρήσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Με δεδομένο το ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τις αντίστοιχες πολιτικές που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της μεταποίησης στις διεθνείς αγορές, απαιτεί σε εθνικό επίπεδο περισσότερο στοχευμένες πολιτικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιων, αλλά και επιχειρηματικών πολιτικών στη χώρα μας που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αυτή αντιμετωπίζει.

Πηγή: Αντώνης Κρητικός