ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΣΕΒ: Σταθερή αύξηση σε μισθολογικές δαπάνες του κράτους και υπερφορολόγηση

«Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί προβληματισμό, αλλά και ανησυχία στις αγορές κεφαλαίων, στις οποίες αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα κληθεί να προσφύγει για να ανανεώσει, όταν λήξουν, τα χαμηλότοκα δάνεια των ‘’θεσμών’’»

 
Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την οικονομία 

Για προϋπολογισμό περιορισμένων αναπτυξιακών προοπτικών, με σταθερή αύξηση στις μισθολογικές δαπάνες του κράτους και έμφαση στην υπερφορολόγηση, κάνει λόγο ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Οι αναλυτές του Συνδέσμου προειδοποιούν ότι όσο εμποδίζεται να αναπτυχθεί η παραγωγική οικονομία τόσο θα διατηρείται ένα στρεβλό αναπτυξιακό πλαίσιο που στηρίζεται στην κατανάλωση και τις εισαγωγές.

«Η αναθεώρηση του μέτρου μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων και μερισμάτων από 1/1/2019 και η αναπομπή του στο μέλλον συμβαδίζει με μια πολιτική επέκτασης καταναλωτικών δαπανών και συνεχή αφαίμαξη πόρων από την ιδιωτική οικονομία, μέσω της υπερφορολόγησης» τονίζεται.

Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί προβληματισμό, αλλά και ανησυχία στις αγορές κεφαλαίων, στις οποίες αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα κληθεί να προσφύγει για να ανανεώσει, όταν λήξουν, τα χαμηλότοκα δάνεια των «θεσμών» τονίζει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Συνδέσμου, η απουσία του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού μίγματος πολιτικής, ως αναγκαίας και ικανής προϋπόθεσης για την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν φαίνεται να προβλημάτισε τους συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης, που δεν έχει σχεδόν τίποτα να πει για τις ιδιωτικές επενδύσεις, πέραν της διαπίστωσης ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% τη δεκαετία 2007-2017, κι ότι οι καθαρές επενδύσεις σήμερα είναι ακόμη αρνητικές (δηλ. οι νέες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις που γίνονται), μειώνοντας, έτσι, το απόθεμα πάγιου κεφαλαίου στη χώρα.

«Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060, δεν εμποδίζουν κατ' ανάγκη την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για ισχυρότερη ανάπτυξη, ιδίως με την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Συνεπώς, είναι επιτακτικός στόχος πολιτικής να βρεθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει κίνητρα για καλά αμειβόμενη εργασία, επιχειρηματικότητα, φορολογική συμμόρφωση, αποταμίευση, καινοτομία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούν η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί» τονίζεται.

Όπως επισημαίνεται δε στο δελτίο, το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ημερομηνία λήξεως, καθώς βασίζεται στην υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας και στη μείωση επενδυτικών, αλλά και τρεχουσών δαπανών αναπτυξιακού χαρακτήρα. «Η μείωση του αφορολογήτου μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα μείγμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης των επιστροφών φόρων για οικογένειες με παιδιά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών δημοσίων αγαθών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, περιλαμβανομένης και της αύξησης του όγκου και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επενδύσεων» τονίζει ο ΣΕΒ.

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, οι αναλυτές του Συνδέσμου αναφέρουν ότι στο 10μηνο 2018 τα έσοδα κινούνται ακριβώς στους στόχους και ελαφρά άνω των επιπέδων του 2017, υποβοηθούμενα από την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ σε αριθμό νησιών.

Η μικρή αλλά σταθερή αύξηση στις δαπάνες μισθοδοσίας του κράτους συνεχίζεται, ενώ οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής ήδη προσαρμόζονται στην υλοποίηση των προτιθέμενων μέτρων του προϋπολογισμού 2019, γεγονός που προκαλεί για την ώρα μια υστέρηση στις σχετικές δαπάνες.

Την ίδια ώρα, συνέχιση της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα απομακρυνθεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται κυρίως με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (47,8%, έναντι 47,2% στο τέλος του 2017) και τη διεθνή αβεβαιότητα. Από την πλευρά της αγοράς εργασίας, η έναρξη των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης και η χρονική μετατόπιση εποχικών προσλήψεων και αποχωρήσεων, ιδίως στον τουρισμό, πιο νωρίς φέτος, φαίνεται να επιδρά στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων, που από τον Αύγουστο του 2018 και μετά διαμορφώνεται σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες το 2017.


 
Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
Γενναίες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς επίσης και διευκολύνσεις για την ελάφρυνση όσων...
20.07.2019, 22:38
Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Θα παρουσιάσουμε πολυπαραγονικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ
Σημείωσε πάντως πως θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του σχεδίου.
20.07.2019, 13:21
ΑΑΔΕ :Ζήτα συνεργασία από Airbnb για να βρει μη δηλωμένα στο μητρώο ακίνητα
Εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχειά και εξακριβωθούν οι υπόχρεοι, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο τουλάχιστον...
20.07.2019, 12:20
Πέτσας στον ΣΚΑΪ : Μείωση ΕΝΦΙΑ σε 2 φάσεις - Πάταξη της υπερφορολόγησης
Σύμφωνα με τον κο Πέτσα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νομοσχέδια από τότε που ήταν αντιπολίτευση.
20.07.2019, 08:52
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των τουρκικών τραπεζών
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών...
19.07.2019, 22:40
Βρούτσης:Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα...
19.07.2019, 13:13
Η ακτινογραφία του ελληνικού χρέους - Πώς κατανέμονται έσοδα και δαπάνες
Ελέω Μνημονίων τα δάνεια κυριαρχούν ενώ τα ομόλογα υστερούν.
19.07.2019, 13:05
Πιο ακριβές οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ: Οι εξηγήσεις των τραπεζών
Κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την πολιτική και το δίκτυό της.
19.07.2019, 10:55
Στην Ελλάδα ο μεγαλοεπενδυτής Γουάτσα. Συναντήθηκε με Μητσοτάκη
Ο επικεφαλής του Ομίλου Fairfax θα συναντηθεί επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.
19.07.2019, 08:13
Πώς θα χορηγείται η σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης...
18.07.2019, 17:10

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.