ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ελληνική πρωτιά στην αξιοποίηση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ

Επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση χρηματοδοτήσεις ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ.

 
Στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αξιοποίηση πόρων από το αποκαλούμενο σχέδιο Γιούνκερ βρίσκεται η Ελλάδα, επίδοση που αντισταθμίζει εν μέρει την σταθερά ασθενή προσέλκυση κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν λάβει βοηθητικές χρηματοδοτήσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τετραετία και επακόλουθα εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 10,9 δισεκ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναλογεί περίπου στο 6% της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα και τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη όσον αφορά την κινητοποίηση επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεδομένα της ΕΤΕΠ καταδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν διοχετευτεί σε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και έργων: Από την αναβάθμιση του δικτύου της Cosmote και την βελτίωση περιφερειακών αεροδρομίων έως την στήριξη μικρών εταιρειών όπως η Mani Foods, που παράγει τρόφιμα πολυτελείας με βάση την ελιά.

Συνολικά φαίνεται πως έχουν υπογραφεί ή τουλάχιστον εγκριθεί τουλάχιστον 18 δανειακές συμβάσεις. Στα υποστηριζόμενα έργα περιλαμβάνεται επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αν και το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας δεν είναι γνωστό.

Ανάμεσα στους κύριους κερδισμένους είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλάδος όπου υπολογίζεται πως θα κινητοποιηθούν 3,7 δισεκ. σε επενδύσεις.

Παράλληλα, περισσότερες από μικρομεσαίες 20.800 εταιρείες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κυρίως μέσω προγραμμάτων δανειοδότησης που γίνονται σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες και καλύπτονται από την ΕΤΕΠ.

Ευχάριστη ανάσα σε μια δύσκολη συγκυρία

Τα στοιχεία για την ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο Γιούνκερ είναι μια θετική νότα σε μια προβληματική περίοδο όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η πτώση διαμορφώθηκε στο 5,4%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία αποτιμώνται σε λίγο περισσότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανά τρίμηνο, σαφώς κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Σε σταθερές τιμές – που αφαιρούν την επίδραση του πληθωρισμού – το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις είναι κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο αυτών που είχαν καταγραφεί το πρώτο μισό το 2008.

Το μοντέλο του σχεδίου Γιούνκερ επιτρέπει επίσης την διοχέτευση χρημάτων στην πραγματική οικονομία δίχως το ρίσκο που συνήθως συνοδεύει τα δάνεια σε μικρομεσαίες ή καινούργιες επιχειρήσεις, ακριβώς λόγω των ευρωπαϊκών εγγυήσεων.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι δίνονται από την ΕΤΕΠ, συνήθως με την μορφή χαμηλότοκων δανείων μεγάλης διάρκειας, γεγονός που προσφέρει στους δανειολήπτες μεγαλύτερα περιθώρια να οικοδομήσουν την επιχείρησή τους.

Αυτό το σύστημα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό επί του παρόντος για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες συρρικνώνεται σχεδόν διαρκώς από την αρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο ο ροή δανείων στην ιδιωτική οικονομία μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,3%.

Το σχέδιο Γιούνκερ θα συνεχίσει να τρέχει έως το 2020, όταν θα εξελιχθεί σε ένα αναβαθμισμένο, συγκεντρωμένο πρόγραμμα κινητοποίησης επενδύσεων. Οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν τις προϋποθέσεις ΕΔΩ.
 
Σταϊκούρας: Ενημερώνει διεθνείς επενδυτές για τις προοπτικές της οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομικών θα παραβρεθεί το μεσημέρι, ως κεντρικός ομιλητής, στο 14ο Annual Roadshow που...
19.09.2019, 09:43
YΠΕΝ: Ψήφος εμπιστοσύνης οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων...
19.09.2019, 07:34
Τραμπ για FED: Καλή η μείωση επιτοκίων αλλά έπρεπε να ενεργήσει ταχύτερα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια ήταν...
19.09.2019, 07:03
ΗΠΑ: Στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Fed
Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε απόψε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μικρή μείωση των επιτοκίων, τη...
18.09.2019, 22:15
Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα μειωθούν οι μισθοί με το νέο αναπτυξιακό νόμο
Για κινδυνολογία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας στα εργασιακά θέματα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο...
18.09.2019, 15:59
Η κυβέρνηση δεν βλέπει αύξηση των τιμών στα καύσιμα
Μειώνεται το τελευταίο διήμερο η διεθνής τιμή πετρελαίου μετά την «έκρηξη» της Δευτέρας.
18.09.2019, 15:05
Ποσό 500 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΤΕ μέσω 7αετούς ομολόγου με 0,875% επιτόκιο
Το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει ο ΟΤΕ μέχρι σήμερα εξασφάλισε η χθεσινή έκδοση επταετούς ομολόγου...
18.09.2019, 14:06
ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 2,45 δισ. ευρώ το οκτάμηνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε...
18.09.2019, 14:00
Μετεξεταστέα με τόνο η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία
Μία νέα τάση που η Ελλάδα έχει ήδη ξεχάσει...
18.09.2019, 10:16
Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις e-αποδείξεις για το αφορολόγητο
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση των ποσοστών ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτούνται για το...
18.09.2019, 08:01

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.