ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η έκθεση της Lansdowne που «γκρέμισε» τις ελληνικές τράπεζες

Με λάθος ερμηνεία δικαστικής απόφασης εμφάνισε τις ελληνικές τράπεζες και τη ΔΕΗ για... «κλείσιμο», η έκθεση του κερδοσκοπικού fund, Lansdowne, προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών. Παράλληλα, έχει «σορτάρει» εκατομμύρια μετοχές τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ.

 
Την έκθεση του κερδοσκοπικού fund, Lansdowne, που οδήγησε στη «βύθιση» των τραπεζικών μετοχών τον Οκτώβριο πυροδοτώντας ανησυχίες για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Economistas.gr.

Το fund στην ανάλυση που παρουσίασε σε ξένους επενδυτές, εμφάνισε τις ελληνικές τράπεζες και τη ΔΕΗ για «κλείσιμο», ενώ την ίδια ώρα έχει «σορτάρει» εκατομμύρια μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ. Οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για ανακρίβειες ακόμα και για κακόβουλες ενέργειες και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά και να ζητήσουν την επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ανάλυση της Lansdowne στηρίζεται σε μια εντελώς λανθασμένη ερμηνεία σε δικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι μετά την παρουσίαση της έκθεσης σε επενδυτές, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών και της ΔΕΗ υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου κατά 1 δισ. ευρώ.

H ανάλυση της Lansdowne παρουσιάστηκε σε περίπου 100 επενδυτές στις αρχές Οκτωβρίου και τα στελέχη του fund αναλύοντας τις θέσεις τους, περιέγραψαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι για... «λουκέτο», καθώς θα χρειαστούν 7 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, τη στιγμή που η (τότε) χρηματιστηριακή τους αξία ήταν 5,4 δισ. ευρώ πυροδοτώντας ένα ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών που θύμιζε... 2015.

Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% ενώ οι τράπεζες έχασαν 4% και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ξεπούλημα» των τραπεζών με τον δείκτη τους να υποχωρεί κατά 8,8% σκορπίζοντας έντονη ανησυχία για την κατάσταση των τραπεζών και την προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποχρέωσε την κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη επισημαίνοντας κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ λίγες ημέρες μετά παρενέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών».Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μέσα στον Οκτώβριο βρέθηκε να χάνει το 50% της αξίας της, η Eurobank βρέθηκε στο -27,2% , η Εθνική Τράπεζα στο -14,8% ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να χάνει το 14,8%της αξίας της. Μέσα σε λίγες ημέρες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ!

Η έκθεση της Lansdowne

Αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση των τραπεζών, ήταν ένα δισέλιδο, που έχει στη διάθεσή του το Economista.gr. Η Lansdowne υποστήριξε ότι δικαστικές αποφάσεις άλλαξαν το καθεστώς των εγγυήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν από εδώ και πέρα να στραφούν εναντίων των εγγυητών για να διεκδικήσουν τις οφειλές, γεγονός που –κατά την Lansdowne- αφορά δάνεια άνω των 40 δις. ευρώ που καλύπτονται από εγγυήσεις προκαλώντας νέες σοβαρές απώλειες κεφαλαίων για τις τράπεζες που η Lansdowne εκτίμησε σε 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον στην ανάλυση του fund, παρουσιάζεται περίπου ως δεδομένη η χρεοκοπία της ΔΕΗ (!) εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε πρόσθετες απώλειες 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Έτσι, όπως εκτίμησε, χρειάζονται επιπλέον 7 δισ. ευρώ μόνο για τα παραπάνω.

Αναλυτικότερα η Lansdowne παρουσίασε μια νομική υπόθεση, που σύμφωνα με πληροφορίες του Economistas αφορά την εταιρεία Πλάτων Διαγνωστικό Κέντρο. Σύμφωνα με την παρουσίαση:
-2007: εγγυητής δανείου πρώην διοικητικό μέλος εταιρίας στράφηκε εναντίων τράπεζας ζητώντας να του επιστραφούν από την τράπεζα 179.000 ευρώ που είχε καταβάλει ως εγγυητής (προσωπική εγγύηση) για υποχρεώσεις της εταιρίας. Κατόπιν

- 2010: Το δικαστήριο (απόφαση 7899/2010) δικαιώνει τον εγγυητή. Η υπόθεση παραπέμπεται σε δεύτερο βαθμό.

- 2013: Το Εφετείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 1620/2013) δικαιώνει επίσης, μερικώς, τον εγγυητή.

- 2014: Ο εγγυητής και η εταιρεία υποβάλλουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο (2 Φεβρουαρίου και 22 Αυγούστου 2014).

- 2016: Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει την απόφασή του στις 13 Ιουνίου δικαιώνοντας πλήρως τον εγγυητή.

- 2018: Η νομική γνωμοδότηση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018 και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο από τον κ. Νικόλαο Ρόκα, έναν πολύ σεβαστό καθηγητή του ελληνικού δικαίου, τα κείμενα των οποίων χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία φοιτητών νομικών σε όλη τη χώρα.Τα παραπάνω που σημειώνει στην ανάλυσή της η Lansdowne, οδηγούν: σε αδυναμία των τραπεζών να επιβάλλουν συλλογικές εγγυήσεις από εγγυητές εταιρικών δανείων και καλύπτει τους εγγυητές που είναι μέτοχοι της εν λόγω εταιρείας. Το fund τιμά ότι η απόφαση επηρεάζει εταιρικά δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18 δισ. ευρώ μπορεί να είναι υποθέσεις όπως η παραπάνω προκαλώντας πρόσθετες ζημίες ύψους 6 δισ. ευρώ.

Πριν καλά καλά τελειώσει η παρουσίαση, οι επενδυτές ξεπουλούσαν όσο – όσο τις τραπεζικές μετοχές.

Κακόβουλη έκθεση γεμάτη ανακρίβειες

Η ανάλυση της Lansdowne θορύβησε τις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ η κατάρρευση των μετοχών που ακολούθησε δημιούργησε θέμα συστημικής ευστάθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων αποτυπώνοντας την ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση των τραπεζών.

Έτσι αμέσως έθεσαν την έκθεση στο «μικροσκόπιο». Αρχικά δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τα επιχειρήματα ενώ κανείς από τις νομικές διευθύνσεις των τραπεζών δεν είχε ιδέα για απόφαση που ανέτρεπε το καθεστώς των εγγυήσεων για τις τράπεζες. Πολύ γρήγορα βρήκαν τις σχετικές αποφάσεις και δεν πίστευαν στα μάτια τους: επρόκειτο για υπόθεση του 1997 όπου τότε, η Τράπεζα Εργασίας, κάνοντας χρήση του νόμου απαίτησε και έλαβε από μέλος της διοίκησης του Θεραπευτηρίου Πλάτων, ποσό 147.000 που είχε εγγυηθεί προσωπικό για υποχρεώσεις της εταιρίας. Το 2007 ο εγγυητής πράγματι προσέφυγε σε δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη ζητώντας τα 147.000 ευρώ που είχε καταβάλει.

Ωστόσο δεν τα ζητούσε από την τράπεζα αλλά από την εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι το δάνεια ήταν ευθύνη της εταιρείας και θα έπρεπε να του επιστρέψει το ποσό που πλήρωσε στην τράπεζα για λογαριασμό της. Αυτή ήταν η υπόθεση που εξέτασαν τα δικαστήρια και πράγματι δικαίωσαν τον εγγυητή επιβάλλοντας στην εταιρεία να του επιστρέψει το ποσό που είχε καταβάλει στην τράπεζα. Η υπόθεση δεν είχε να κάνει με την τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα ή το καθεστώς των εγγυήσεων παρά μόνο με την ενδοεταιρική σχέση εταιρείας - εγγυητή.

Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε την οργή των διοικήσεων των τραπεζών που μιλώντας στο Economistas.gr κάνουν λόγο για αδιανόητες ανακρίβειες και πιθανά για κακόβουλες ενέργειες δεδομένου ότι η Lansdowne έχει προχωρήσει σε μεγάλες «ανοιχτές» πωλήσεις (δηλαδή έχει πουλήσει μετοχές που δεν κατέχει) τραπεζικών μετοχών. Έτσι εξετάζουν όλες τις νομικές και θεσμικές δυνατότητες εναντίων της Lansdowne.

Πηγή: economistas.gr

 
Περίπου 180.000 δανειολήπτες δικαιούνται τη νέα ρύθμιση για την α’ κατοικία
Το ύψος των δανείων που μπορούν να ρυθμιστούν υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την...
16.02.2019, 08:08
Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτά που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
"Θέλετε ερημοποίηση εντός του ευρώ ή το Grexit;" διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών
15.02.2019, 21:25
Πτώση στα έσοδα από τον πρώτο μήνα του 2019
Μειωμένα κατά 158 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο εμφανίστηκαν τα έσοδα του Δημοσίου, σύμφωνα με τα...
15.02.2019, 18:29
Συνάντηση Τσακαλώτου με τραπεζίτες για κόκκινα δάνεια και capital controls
Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τη γενική γραμματέα της...
15.02.2019, 16:05
Ρεκόρ εισπράξεων από κατασχέσεις και ρυθμίσεις για την ΑΑΔΕ
Οι φορολογούμενοι που υφίστανται σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν κατά 118.000 σε σχέση με το 2017.
15.02.2019, 10:21
Έκκληση Λαγκάρντ για οικονομική σύγκλιση Βορρά - Νότου
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ απεύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη να επιδιώξει εκ νέου την οικονομική σύγκλιση...
15.02.2019, 06:55
Λευκός καπνός στο Μαξίμου: Προστασία πρώτης κατοικίας ώς 250.000 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες...
14.02.2019, 22:02
Νέα σύσκεψη κυβέρνησης με εκπροσώπους τραπεζών για την πρώτη κατοικία
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης...
14.02.2019, 20:34
Οι τρεις δεσμευτικές προσφορές για τη μαρίνα Αλίμου που παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ
Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών ως προς την πλήρωση των κριτηρίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους...
14.02.2019, 18:51
Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τα δάνεια της Attica Bank
Οι επίκουροι εισαγγελεις διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Πολυκράτης άσκησαν διώξεις για απιστία πρώην...
14.02.2019, 16:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 85  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.