Το μέσο μεικτό ωρομίσθιο στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.
Ωστόσο, κύριος παράγοντας πίσω από την ανοδική πορεία των απολαβών ήταν η αύξηση των εισφορών και φόρων που καταβάλουν οι εργοδότες, κατά 9,7%, ενώ οι μισθοί αυτοί καθ’ αυτοί ενισχύθηκαν κατά 3,4%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το κόστος εργασίας αυξήθηκε χωρίς όμως να τονωθούν ιδιαίτερα οι αμοιβές και το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίστηκαν στις υπηρεσίες, ενώ αντίθετα στις κατασκευές διαπιστώθηκε σημαντική μείωση τόσο του καθαρού όσου και του μεικτού μισθολογικού κόστους.
Η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότερη από την αύξηση των μισθών τουλάχιστον τους τελευταίους 15 μήνες, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην φάση της ανάπτυξης καταλήγει σε ασφαλιστικά Ταμεία κι όχι στα πορτοφόλια των εργαζόμενων.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη η καθαρή αύξηση των μισθών σε βάθος δωδεκαμήνου ανήλθε στο 1,9% ενώ η αύξηση της μη μισθολογικής επιβάρυνσης ήταν 2,9%. Δύο από τα πέντε τελευταία τρίμηνα η άνοδος των μισθών υπερέβαινε την αύξηση εισφορών και φόρων.