Ισραήλ: Πάνω από 200 πλήγματα στη Συρία τους τελευταίους 18 μήνες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν διεξαγάγει περισσότερα από 200 πλήγματα στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, βάζοντας στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο «στρατιωτικούς στόχους» οι οποίοι συνδέονταν με το Ιράν, δήλωσε ισραηλινός αξιωματικός την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας — κάτι εξαιρετικά σπάνιο — τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Συνολικά έγιναν 202 πλήγματα στη Συρία, χώρα όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε το 2011, διευκρίνισε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Όλα τους προσέβαλαν «στρατιωτικούς στόχους, που ανήκαν στην πλειονότητά τους στους Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν έχει εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών. Η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, άλλο ένα μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, μάχεται επίσης στο πλευρό των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματικό, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 800 πύραυλοι και βόμβες στα πλήγματα αυτά. Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του στοιχεία που μεταδόθηκαν από διάφορα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ δεν παύει το τελευταίο διάστημα να προειδοποιεί εναντίον της εγκατάστασης προκεχωρημένων θέσεων του Ιράν στη Συρία. Μια σειρά πληγμάτων, στα οποία σκοτώθηκαν Ιρανοί στη Συρία, αποδόθηκε στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες. Ο ισραηλινός στρατός σπανίως επιβεβαιώνει όμως τέτοιες επιχειρήσεις.

Παρότι η ισραηλινή κυβέρνηση λέει πως φροντίζει να μην εμπλακεί στη σύρραξη στη Συρία, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επίσης πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και αυτοκινητοπομπών με όπλα προοριζόμενα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, για τη Χεζμπολάχ.

Κατά πηγές στην περιοχή, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διεξάγει πλήγματα στη Συρία το 2013. Τον Αύγουστο του 2017, ο απερχόμενος τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας είχε δηλώσει στην εφημερίδα Haaretz ότι είχαν γίνει «σχεδόν 100 πλήγματα» στη Συρία.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν διεμήνυσε ότι η χώρα του ενδέχεται επίσης να πλήξει ιρανικούς στόχους στο έδαφος του Ιράκ, εάν κριθεί ότι απειλείται η ασφάλεια του Ισραήλ.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ιρανική απειλή, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή. Έχουμε απόλυτη ελευθερία δράσης», απάντησε ο Λίμπερμαν ερωτηθείς σχετικά με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κατά τις οποίες το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ.

Ο Ισραηλινός αξιωματικός δεν σχολίασε άμεσα την Τρίτη τις πληροφορίες αυτές, τόνισε πάντως πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι «ενήμερες» για «τις μεταφορές πυραύλων του Ιράν προς το Ιράκ και κατόπιν προς τη Συρία».

Πηγή: skai.gr