Μέτρα για επαναπατρισμό εσόδων των εξαγωγέων λαμβάνει η Τουρκία

Μέτρα για τον επαναπατρισμό εσόδων από εξαγωγές λαμβάνει η Τουρκία, υπό τη σκιά των πιέσεων που υφίσταται η τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οφείλουν να φέρνουν στην Τουρκία τα έσοδα από τις πωλήσεις τους εντός 180 ημερών από την ημερομηνία της εκάστοτε συναλλαγής και να καταθέτουν τουλάχιστον το 80% σε εγχώρια τράπεζα.

Θεωρητικά το μέτρο μπορεί να ενισχύσει την ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου, καθώς διασφαλίζει την διοχέτευση μεγάλων χρηματικών ποσών στα τουρκικά ιδρύματα. Εμμέσως, ο επαναπατρισμός ενισχύει και την λίρα, εφόσον οι εξαγωγείς μετατρέπουν συστηματικά τα κεφάλαιά τους στο εθνικό νόμισμα.

Η λίρα ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου αλλά στη συνέχεια υποχώρησε απότομα κι έχασε το κερδισμένο έδαφος. Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 6,66 λίρες ανά δολάριο.

Το επίμαχο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε μια ημέρα αφότου έγινε γνωστό πως ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 17,9% τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη πως η αποδυνάμωση της λίρας και το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών καθιστούν όλο και πιο ακριβή την ζωή για τον μέσο πολίτη.

Αυξήσεις της τάξης του 19% και άνω καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, στα τρόφιμα και στις μεταφορές.

Η Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές, αφήνοντας υπόνοιες πως θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr