Αργεντινή: O Πρόεδρος Μάκρι ανακοίνωσε πρόγραμμα λιτότητας για τη χώρα

O κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών", δήλωσε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται παραμονή μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον όπου η Αργεντινή θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια επιτάχυνση του προγράμματος βοήθειας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μάκρι υπογράμμισε την "επιτακτικότητα" της κατάστασης θέλοντας παράλληλα να φανεί καθησυχαστικός: "Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης".

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για την "ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων".
Αρκετά υπουργεία θα καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.

Ο Μάκρι δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν "ένας κακός φόρος", την τρέχουσα περίοδο είναι "επιτακτική ανάγκη".
Ο υπουργός Οικονομίας Νίκολας Ντουχόβνε αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αλλαγές της πολιτικής αυτής αργότερα σήμερα.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί τροποποιήσεις στη φορολογία των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των υποπροϊόντων τους.

Η Αργεντινή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως αλευριού σόγιας και σογιέλαιου και από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς μεταφορείς καλαμποκιού, σιταριού και ακατέργαστης σόγιας.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ