Νέα μέτρα λιτότητας ετοιμάζει η Αργεντινή ενόψει του ραντεβού με ΔΝΤ

Νέα μέτρα λιτότητας αναμένεται να εξαγγείλει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της Αργεντινής, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αναστείλει την βαθιά υποχώρηση του πέσο έναντι του δολαρίου.

Ο αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 17:45 ώρα Ελλάδος, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Μπουένος Άιρες έχει ήδη συμφωνήσει να περικόψει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ to 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συνομολογήσει με το ΔΝΤ, όμως η συνεχής πτώση της συναλλαγματικής αξίας του πέσο έχει εγείρει ανησυχίες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ντουχόβνε αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτερη εκταμίευση των δόσεων από το ΔΝΤ και όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη αναδόμηση του προγράμματος στήριξης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι δεν έχει δώσει σαφείς πληροφορίες για τα νέα μέτρα, όμως δεν αποκλείεται να προβεί σε αύξηση των φόρων εξαγωγής αγροτικών προϊόντων – η μείωση των οποίων ήταν ορόσημο για το Μπουένος Άιρες – συν νέους φόρους σε μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να ανακοινωθεί ριζικός ανασχηματισμός με συγχώνευση ή κατάργηση ακόμα και διψήφιου αριθμού υπουργείων.

Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων, με δεδομένες τις μελανές μνήμες που έχουν οι πολίτες από την συνεργασία με το ΔΝΤ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο πρόεδρος Μάκρι ζήτησε επιτάχυνση των εκταμιεύσεων του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η απουσία σαφήνειας για την δημοσιονομική πολιτική κατά του διάγγελμά του προκάλεσε ταραχή στις αγορές οδήγησε σε καταβαράθρωση του πέσο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο δυσθεώρητο 60% για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, όμως μόνον την Παρασκευή το πέσο κέρδισε λίγο έδαφος έναντι του δολαρίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ