Βρετανικός Τύπος: Τέλος των μνημονίων, συνέχεια του πόνου

Το τρίτο Μνημόνιο εκπνέει στις 20 Αυγούστου, όμως για πολλούς Έλληνες η ουσία δεν θα αλλάξει, σημειώνουν σε αφιερώματά τους βρετανικές εφημερίδες.

Ανταπόκριση των «Times» από την Αθήνα αναφέρει ότι ο μαραθώνιος λιτότητας της Ελλάδας τελειώνει, αλλά ο πόνος συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις έσωσαν την Ελλάδα και ίσως το ευρώ από την κατάρρευση, αλλά με τρομακτικό προσωπικό κόστος, γράφει η εφημερίδα.

Στα χαρτιά, με την ανάπτυξη να έχει επανέλθει, την ανεργία να έχει μειωθεί, start ups να εμφανίζονται και με δύο εκδόσεις ομολόγων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει.

Όμως, σαν τον Φειδιππίδη που πέθανε μετά το «νενικήκαμεν», έτσι και σήμερα οι Έλληνες μοιάζουν να έχουν την ίδια μοίρα καθώς βγαίνουν από τα μνημόνια, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Συνταξιούχος δηλώνει ότι οι Έλληνες ασφυκτιούν μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και μία 51χρονη που το εισόδημά της έχει μειωθεί δραστικά σχολιάζει ότι ούτε σε 50 χρόνια δε θα συνέλθουμε από το τσουνάμι της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας επαίρεται ότι οδήγησε τη χώρα στην οικονομική σταθερότητα, αλλά λίγοι Έλληνες θα πανηγυρίζουν μαζί του τη Δευτέρα, σημειώνεται. Επισημαίνεται παράλληλα η δυσκολία των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από το 2016 και ότι άλλοι βασίζονται στις μειωμένες συντάξεις των γονιών τους. Ο νέος γύρος περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα ίσως ωθήσει στη φτώχεια πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Μόνο πέρυσι περίπου 135.000 υποβλήθηκαν για αποποίηση τίτλων ιδιοκτησίας και περίπου 500.000 Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό σε αναζήτησή εργασίας.

Η ανταπόκριση κλείνει με την παρατήρηση ενός συνταξιούχου ότι μια μερική αίσθηση κανονικότητας που έχει επανέλθει οφείλεται στο ότι «η εθνική μας οργή έχει μετατραπεί σε εθνική παραίτηση».

Οι «Financial Times» με γραφήματα δείχνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο»

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ το 2023 θα είναι ακόμα 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007. Αντίθετα η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αναπληρώσει τη χαμένη οικονομική παραγωγή.

Οι τιμές των ακινήτων κατά μέσο όρο 42% κάτω σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Παράλληλα, ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις, κυρίως και στα ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά 34% από το 2014. Την περίοδο 14-16 μπήκαν 850 εκ. ευρώ στις αγορές ακινήτων.

Πρόκληση ωστόσο παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, που είναι σχεδόν το μισό όλων των δανείων στη χώρα. Το επίπεδό τους είναι οκταπλάσιο του επιπέδου τους προ κρίσης.

Η ανεργία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την εποχή πριν από την κρίση. Αν και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο του 2015 πολλές είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, ενώ οι μισθοί είναι 22% κάτω σε σχέση με το 2009.

Το 2007 οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι κατά 21% από τους Πορτογάλους, κατά 71% από τους Πολωνούς και σχεδόν με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με τους Ισπανούς. Σήμερα είναι σχεδόν 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς, ενώ οι Ισπανοί είναι σχεδόν 40% πλουσιότεροι. Η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

Το BBC επικεντρώνεται στην υψηλή ανεργία των νέων και τη μαζική μετανάστευσή τους από την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, μεταξύ του 2008 και του 2016 η χώρα έχασε σχεδόν το 4% του πληθυσμού της, πάνω από 400.000 πολίτες. Την ίδια ώρα η χώρα γίνεται γηραιότερη, με τους πολίτες ηλικίας 20-39 να μειώνεται από 29% σε 24%.

Παρά την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνεται, «για πολλούς Έλληνες, ιδίως για τους νέους, η ζημιά έχει γίνει».

Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα ? των Ελλήνων θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και ότι τα μνημόνια αντί να σώσουν τη χώρα, τη ζημίωσαν.

Επιπλέον επισημαίνεται η υψηλή φορολογία και ότι πάνω από το 90% των Ελλήνων πιστεύουν πως οι πιστωτές θα ελέγχουν στενά τις κρατικές δαπάνες για πολλά χρόνια.

Σε ο,τι αφορά τα πολιτικά δεδομένα, ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον Βασίλης Λεοντίτσης σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να υιοθετήσει τις πολιτικές λιτότητας όπως συνταγογράφησης η τρόικα. Η πολιτική και οικονομική επανάσταση που οραματιζόταν στο χαρτί ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Όχι μόνο μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τις ενίσχυσε».

Ο οικονομικός συντάκτης του «Guardian» Λάρι Έλιοτ γράφει ότι η διάσωση της Ελλάδας επιτέλους τελειώνει, αλλά «ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία».

Όπως εκτιμά, η στρατηγική της λιτότητας θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη, καθώς η υπόθεση της Ελλάδας ήταν «μια ιστορία ανικανότητας, δογματισμού, περιττών καθυστερήσεων και τοποθέτησης των συμφερόντων των τραπεζών πριν τις ανάγκες των πολιτών».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο