Υποβάθμιση της Τουρκίας από Standard & Poor’s και Moody’s

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Moody's, εγείροντας νέες ανησυχίες για την ικανότητα της γειτονικής χώρας να αντεπεξέλθει στις δομικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει και συνάμα να διαχειριστεί στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διπλή υποβάθμιση, που συνοδεύτηκε από προειδοποίηση της Moody's για ενδεχόμενο περαιτέρω «κόψιμο» του αξιόχρεου στο άμεσο μέλλον, ήλθε λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία με ποινές για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Άγκυρας κατά μια μονάδα τόσο σε εθνικό (BB-) όσο και σε ξένο νόμισμα (Β+) σπρώχνοντας την Άγκυρα ακόμα πιο βαθιά στην επενδυτική κατηγορία «σκουπίδια» (junk). Η προοπτική είναι σταθερή, που σημαίνει πως δεν επίκειται νέα υποβάθμιση σε βάθος λίγων μηνών.

Οι αναλυτές του οίκου εκτίμησαν πως η γειτονική χώρα θα υποστεί ύφεση το προσεχές έτος και προειδοποιούν για τον κίνδυνο «σκληρής προσγείωσης».

Επισήμαναν πως η «ακραία μεταβλητότητα» στην συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας θα προκαλέσει «βαθιά προσαρμογή» στο ισοζύγιο πληρωμών, με συνέπεια την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Η S&P επέκρινε επίσης τους χειρισμούς των τουρκικών Αρχών, αναφέροντας πως κατά την άποψή τους οι κίνδυνοι οι διατρέχει η χώρα «επιδεινώνονται από την απουσία ταχείας και αποτελεσματικής κυβερνητικής αντίδρασης».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Moody's, η οποία κάνει λόγο για «απουσία ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου» από την πλευρά της Άγκυρας για αντιμετώπιση των βαθιών αιτιών των προβλημάτων.

Η Moody's «έκοψε» το αξιόχρεο κατά μια μονάδα, από Ba2 σε Ba3, που είναι λίγο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την Standard & Poor's όμως συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, που σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές της Moody's υπογραμμίζουν πως η ικανότητα των τουρκικών Αρχών να διασφαλίσουν μια «μαλακή προσγείωση» για την υπερθερμασμένη οικονομία μειώνονται λόγω των αδύναμων θεσμών της χώρας αλλά και της κόντρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφέρουν ακόμη ότι η δυνατότητα λογικής πρόβλεψης των πολιτικών που θα ακολουθήσει η Άγκυρα έχει γίνει πλέον πιο δύσκολη.

Βολές και από την Fitch

Αιχμές για ανεπάρκειες στην διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Ερντογάν είχε αφήσει νωρίτερα και ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, η Fitch, τονίζοντας ότι «η ad hoc και ατελής πολιτική αντίδραση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τις υποβόσκουσες αιτίες για την πτώση της λίρας».

Σε σημείωμά της η Fitch – που υποβάθμισε την Τουρκία τον Ιούλιο – επισημαίνει πως η Άγκυρα δεν έχει ακόμα δώσει απαντήσεις για το μεγάλο έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, τα μεγάλα χρέη σε ξένο νόμισμα, και την διολίσθηση στο μέτωπο της αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ο οίκος, ακόμα και διμερής στήριξη όπως οι επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε το Κατάρ κατά πάσα πιθανότητα δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε εξωτερική χρηματοδότηση εάν δεν υπάρξει σταθερή αλλαγή στην χάραξη της πολιτικής.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης