Πρόγραμμα λιτότητας χωρίς το ΔΝΤ εξήγγειλε ο γαμπρός του Ερντογάν

Δημοσιονομική πειθαρχία αλλά χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποσχέθηκε στους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές για τις προοπτικές της χώρας υπό τη σκιά και της κόντρας με τις ΗΠΑ.

Σε τηλεδιάσκεψη με χιλιάδες παράγοντες της αγοράς ο κ. Αλμπαϊράκ είπε ότι η Άγκυρα επεξεργάζεται σχέδιο για τον περιορισμό του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ διαβεβαίωσε πως έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία φιλόδοξες προτάσεις για περικοπές δαπανών.

Τόνισε πως ειδικά η μείωση του πληθωρισμού, που ανήλθε στο 15,85% τον Ιούλιο, είναι πρώτη προτεραιότητα.

Σημείωσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα ενισχυθεί, ενώ παραδέχτηκε πως το κοκτέιλ των νέων πολιτικών θα οδηγήσει σε χαμηλότερους αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, υποσχέθηκε επίσης ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιβάλει capital controls κι ότι οι τράπεζες είναι υγιείς και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Τουρκία θα βγει πιο δυνατή χάρη στο νέο πλέγμα μέτρων και παρά τις προκλήσεις, ενώ κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να απευθυνθεί στο ΔΝΤ.

Η τουρκική λίρα συνέχισε τα κέρδη των τελευταίων ημερών κατά την τοποθέτηση Αλμπαϊράκ. Στις 18:20 η ισοτιμία βρισκόταν στις 5,75 λίρες ανά δολάριο, ενώ την Δευτέρα είχε φτάσει στο 7,23 προς ένα.

Πριν την τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συνομιλήσει με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Στη διάρκειά της οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Έγινε επίσης γνωστό πως ο κ. Αλμπαϊράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, με κύριο αντικείμενο την διμερή συνεργασία και τα μέτρα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΟΙΚ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα πριν την διήμερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην γερμανική πρωτεύουσα.
Πηγή: skai.gr