Το Κατάρ δεσμεύτηκε για επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία

Επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεσμεύτηκε πως θα κάνει στην Τουρκία το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία ταλανίζεται από την αποδυνάμωση της λίρας.

Η δέσμευση φέρεται να έγινε κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον εμίρη σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

«Το Κατάρ υποσχέθηκε 15 δισεκ. δολάρια σε απευθείας επενδύσεις στην Τουρκία. Οι τουρκο-καταρινές σχέσεις εδράζονται σε σταθερά θεμέλια πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters οι πόροι θα διοχετευτούν στις τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας.

Η τουρκική λίρα ανακάμπτει στις αγορές συναλλάγματος το τελευταίο διήμερο μετά την κατάρρευσή της από τις αρχές Αυγούστου. Στις 19:00 η ισοτιμία με το δολάριο ήταν 6,02 προς ένα, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε κατρακυλήσει έως και το 7,23 προς ένα.

Κομβικό ρόλο στην ανατίμηση φαίνεται πως έχει διαδραματίσει η απόφαση της τουρκικής ρυθμιστικής Αρχής τραπεζών να μειώσει τον όγκο των λιρών που δικαιούνται να παράσχουν οι εγχώριες τράπεζες σε ομολόγους τους στο εξωτερικό.

Τουρκία και Κατάρ έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά αφότου η Άγκυρα αποφάσισε να υποστηρίξει την Ντόχα στην αντιπαράθεση της τελευταίας με τους γείτονές της στον Κόλπο.
Πηγή: skai.gr