Αντίποινα Ερντογάν: Δασμοί έως και 140% σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά

Το ‘πε και το ‘κανε ο Ρετζέπ Ερντογάν, προχωρώντας την Τετάρτη σε αντίποινα στις ΗΠΑ, με επιβολή δασμών έως και 140% σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά. 

Η Άγκυρα προέβη σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε συγκεκριμένα εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140%, και σε ποικιλίες καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

«Η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Tην Τετάρτη το πρωί η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 6,4125 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,3577 λιρών στο οποίο έκλεισε την Τρίτη.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν αυτοί έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά» είχε απειλήσει την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος.

Προηγήθηκε τελεσίγραφο – ψυχρολουσία του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στον τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι «δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν» εώς ότου απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «απογοητευμένος» επειδή η Τουρκία δεν έχει ακόμη απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε το διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου σε μια ήδη εξασθενημένη τουρκική οικονομία.  Τη Δευτέρα εξάλλου, υπογράφηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» (delivery) των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ