Βιομήχανοι προς Ερντογάν: Χρειαζόμαστε αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική

Κάλεσμα στον Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας απηύθυναν την Τρίτη  κορυφαίες επιχειρηματικές και βιομηχανικές ενώσεις της χώρας, την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αμφισβήτησης της έως τώρα ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής του τούρκου προέδρου, οι βιομήχανοι τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι απαιτείται αυστηρότερη νομισματική πολιτική για τη σταθεροποίηση της λίρας, ενώ κάνουν παρέμβαση και σε πολιτικά θέματα, επισημαίνοντας ότι «οι διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».

Στην κοινή τους ανακοίνωση, η Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD) και η τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Εμπορευμάτων (TOBB) υπογραμμίζουν ότι πρέπει να εκπονηθεί «συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να μειωθεί μόνιμα ο πληθωρισμός», ζητώντας παράλληλα να επιβληθούν μέτρα λιτότητας.

«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας με τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να μετατραπούν σε θετικό πλαίσιο» αναφέρει μάλιστα η ανακοίνωση, στη σκιά της ρωσοτουρκικής προσέγγισης. 

«Ως επιχειρηματικός κόσμος, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην εκ νέου εξισορρόπηση της  οικονομία μας προκειμένου να επιστρέψει γρήγορα σε μια διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων» σημειώνεται. 

Οι διεθνείς αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες εξέφραζαν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για τον διψήφιο πληθωρισμό, το υψηλό εξωτερικό χρέος  και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με τα 10ετή τουρκικά ομόλογα να έχουν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που καθιστούν αδύνατο τον δανεισμό από τις αγορές. 

Η άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει έγκαιρα η Κεντρική Τουρκική Τράπεζα με ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, κατάφερε πλήγμα στην αξιοπιστία της Τουρκικής οικονομίας που επιδεινώθηκε όταν αποφάσισε να διορίσει τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ως υπουργό Οικονομικών.

Το «τελικό πλήγμα» ήρθε με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατείται εδώ και δύο χρόνια στην Τουρκία με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας.

Πηγή: skai.gr