Συνεχής κατήφορος για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Στα «βαθιά» παρέμενε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου το πρωί της Τρίτης, με την εικόνα να μην αναμένεται να αλλάξει τις επόμενο διάστημα, καθώς η ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά και εντείνεται. 

Το πρωί της Τρίτης η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρούσε στις 6,92 λίρες ανά δολάριο, αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24 λίρες ανά δολάριο) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μαχαιρώσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9 λίρες έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία μπορεί να προκαλέσει η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, δεδομένων των στενών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά του γενικότερου αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr