Κλείσιμο

Η τουρκική λίρα εγείρει κινδύνους και για την ελληνική οικονομία

Σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία μπορεί να προκαλέσει η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, δεδομένων των στενών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά του γενικότερου αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών.

Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για ελληνικές επιχειρήσεις, με τις ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 29,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οι ελληνικές επενδύεις στην γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 754 ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά.

Κυριότερες εξαγωγές είναι τα ορυκτά καύσιμα και λάδια, το βαμβάκι, λέβητες και μηχανές, και ο χαλκός και οι χαλκοσωλήνες.

Η κρίση στην Τουρκία έχει ήδη επιφέρει πιέσεις στο κόστος δανεισμού νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Από τις αρχές Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% και κινείται σταθερά προς το χειρότερο, αγγίζοντας σήμερα το 4,3%.

Ο αντίστοιχος τίτλος της Ιταλίας εν τω μεταξύ «σκαρφάλωσε» πάνω από το 3%. Οι αγορές ανησυχούν τόσο για την έκθεση ιταλικών τραπεζών στην τουρκική τραπεζική αγορά όσο και για την σύνταξη του προϋπολογισμού από την ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι ο τουρισμός, καθώς η πτώση της λίρας καθιστά τα τουρκικά ξενοδοχεία πιο φθηνά και συνεπώς ανταγωνιστικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι επισκέψεις στην γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι θα υποδεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.
Πηγή: skai.gr