Κλείσιμο

Νέα αμερικανική απειλή στην τουρκική οικονομία με αναθεώρηση των duty-free

Σε αναθεώρηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα προνομιακής εμπορικής μεταχείρισης προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει την ήδη μεγάλη πίεση που υφίσταται η τουρκική οικονομία.

Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων, επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες να εξάγουν στην αμερικανική αγορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων δίχως να πληρώνουν δασμούς, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξή τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως επανεξετάζει την καταλληλότητα της Τουρκίας, καθώς έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Άγκυρα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση αμερικανικών αγαθών στην τουρκική αγορά – που είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος.

«Ελπίζουμε πως η Τουρκία θα συνεργαστεί μαζί μας ώστε να διευθετήσουμε τις έγνοιες που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την αναθεώρηση», δήλωσε ο βοηθός Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέφρι Γκέρις.

Το 2017 ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών που δεν επιβαρύνθηκε με δασμούς ανήλθε σε 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το 17,7% του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών από την γειτονική χώρα. Τα κυριότερα αγαθά που υπάγονται στο πρόγραμμα είναι αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι.

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που ελέγχεται με κίνδυνο αποβολής από το Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων, καθότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επιθετική εμπορική πολιτική και προσπαθεί να περιορίσει την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνουν αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, έως σήμερα το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου έχει εστιάσει την προσοχή του σε χώρες της ανατολικής Ασίας. Σε όλες τις περιπτώσεις η αιτιολογία είναι ότι οι εν λόγω αγορές δεν είναι αρκετά ανοιχτές σε αμερικανικά αγαθά και επιχειρήσεις.

Η σχέση ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές Αρχές.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας στην ισοτιμία με το δολάριο.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς για τον ρόλο τους στην υπόθεση Μπράνσον, προκαλώντας έντονους φόβους στις αγορές πως η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων θα έχει οικονομικές συνέπειες για την Άγκυρα.
Πηγή: skai.gr