Παρεμβάσεις για προάσπιση της οικονομίας προανήγγειλε ο γαμπρός Ερντογάν

Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσεων ώστε να καταλαγιάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και οι θεσμοί της θα αρχίσουν να υλοποιούν τα «απαραίτητα βήματα» από το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπό την σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet ο κ. Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι το σχέδιο καλύπτει τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που – όπως είπε – έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις μεταπτώσεις στην συναλλαγματική αξία της λίρας.

Ο κ. Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως όλα τα μέτρα στήριξης είναι έτοιμα, αν και απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Ερντογάν αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών προειδοποιώντας τον επιχειρηματικό κόσμο πως έχει την εθνική υποχρέωση να μην αποσύρει συνάλλαγμα από τις τράπεζες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής
, μετά τις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, το τουρκικό νόμισμα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να ξεπερνά ακόμα και τις 7,23 λίρες ανά δολάριο.

Στη συνέχεια ωστόσο, και μετά την δημοσίευση της συνέντευξης Αλμπαϊράκ, η ισοτιμία επέστρεψε κάτω από το «φράγμα» του επτά προς ένα.

Ο τούρκος ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την γραμμή της Άγκυρας πως οι πιέσεις στην λίρα δεν αντανακλούν πραγματικά δεδομένα της αγοράς αλλά συνιστούν «επίθεση» στην τουρκική οικονομία. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» και για «επιχείρηση» που έχει ως όργανο τις αγορές συναλλάγματος.

Ο κ. Αλμπαϊράκ επανέλαβε επίσης την υπόσχεση που έδωσε την Παρασκευή ότι η νομισματική πολιτική θα μείνει απόλυτα ανεξάρτητη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που φοβούνται πως ο κ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να επιβάλει τις ανορθόδοξες αντιλήψεις του περί επιτοκίων στην θεωρητικά ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: skai.gr