Νέα πτώση για την τουρκική λίρα ενόψει των επαφών στην Ουάσιγκτον

Νέες πιέσεις υφίσταται η τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για τις πολιτικές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και αβεβαιότητας για τις επικείμενες συναντήσεις τούρκων και αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Στις 17:00 η λίρα υποχωρούσε κατά 1,23% έναντι του δολαρίου στις σημερινές συναλλαγές, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 5,29 προς ένα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τις αρχές του έτους, λόγω ανησυχιών για τις παρεμβάσεις του κ. Ερντογάν στην νομισματική πολιτική και φόβων για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων κεφαλαίων.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς με αφορμή την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα για στήριξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 και για κατασκοπεία.

Ο πάστορας, που κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016, αρνείται όλες τις κατηγορίες και η αμερικανική κυβέρνηση τον στηρίζει πλήρως, έχοντας καταστήσει σαφές πως δεν θα ανεχτεί την μη απελευθέρωσή του.

Υπό την σκιά της πρωτοφανούς έντασης ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους, αποστολή υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, που θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Σάλιβαν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συζητήσεις θα γίνουν και με το υπουργείο Οικονομικών, που επέβαλε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων στους δύο τούρκους υπουργούς.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να διακόψει τις έρευνες στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία πιστεύεται πως συμμετείχε ενεργά σε διάφορες συναλλαγές - απάτες ώστε να διευκολύνει το Ιράν να ξεπερνά αμερικανικές κυρώσεις.
Πηγή: skai.gr