Προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας για Brexit χωρίς συμφωνία

Ο Καναδός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει έναν «άβολα υψηλό» κίνδυνο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει πετύχει συμφωνία για την επόμενη ημέρα του Brexit.

Η προειδοποίησή του, μέσω του ραδιοφώνου του BBC, έγινε λίγο πριν η Τερέζα Μέι γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Μακρόν στο Φρούριο Μπεργκανσόν στη νότια Γαλλία.

Στόχος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να πείσει τον γάλλο πρόεδρο για τη λειτουργικότητα του σχεδίου της για την επόμενη ημέρα του Brexit, όπως αυτό προέκυψε μετά από το υπουργικό συμβούλιο στο Τσέκερς προ εβδομάδων.

Η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε πτώση της στερλίνας στις χρηματαγορές, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,30 δολάρια.

«Ο κόσμος θα έχει πράγματα να ανησυχεί σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο είναι ακόμα ένα σχετικά απίθανο ενδεχόμενο, αλλά είναι ενδεχόμενο», είπε ο κ. Κάρνεϊ.

Η βρετανική κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει μία συμφωνία με την ΕΕ επί των όρων αποχώρησης και ένα περίγραμμα συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με όλες τις πλευρές να προειδοποιούν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο