Economist: Mαραθώνιος περιμένει την Ελλάδα μέχρι να βγει στην κανονικότητα

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της καθώς η κρίση έχει προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές», αναφέρει σε άρθρο του για τη χώρα μας ο Economist.

O συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν επιστρέψουν στην κανονικότητα. Σημειώνει μάλιστα ότι τα προβλήματα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πυροδότησαν μια οικονομική κρίση που κράτησε περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση στην Αμερική.

«Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρέλαιο-παραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά .

Το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνεται στο άρθρο του Economist.

Η εφημερίδα αναφέρει, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες διεξάγονται με δυσκολία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη επένδυση έχει πάει πίσω λόγω καθυστερήσεων, των διαφωνιών για τους όρους και τις έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που καταδεικνύουν τη «βαθιά ζημιά στην οικονομία» από τα χρόνια της κρίσης, η οποία αποκάλυψε «βαθιά ελαττώματα στο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας».

Όπως σημειώνεται, «η κατάσταση τώρα βελτιώνεται, αν και αργά». Γίνεται αναφορά στις αυξημένες εξαγωγές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό σημειώνει τους υψηλούς φόρους, την «ακόμα απογοητευτική» ανάπτυξη και το «ακόμα ασθενές» τραπεζικό σύστημα. «Ο μεγαλύτερος φραγμός στην ανάπτυξη, ωστόσο, είναι πως είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει το δημοσίευμα.

Κλείνει μεταφέροντας την ανησυχία ότι με τις εκλογές να πλησιάζουν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από κάποιες μεταρρυθμίσεις ώστε να ικανοποιήσει ομάδες συμφερόντων.

Με την Ελλάδα και την επικείμενη έξοδό της από το μνημόνιο ασχολείται και ένα από τα κύρια άρθρα του Economist, το οποίο επαναλαμβάνει ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να «αναλάβει την ιδιοκτησία των προβλημάτων της». Όπως σχολιάζεται, η ικανότητα των Ελλήνων να λύνουν τα δικά τους προβλήματα «έχει με συνέπεια αποδειχθεί ότι είναι πέρα από τις δυνάμεις τους, ακόμα και όταν η κρίση ήταν στο βαθύτερο επίπεδο».

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, αλλά οι πολιτικοί της Ελλάδας θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο τους μετά από χρόνια αδράνειας και καθυστέρησης», σημειώνει το άρθρο του Economist.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη λειτουργίας κτηματολογίου, στην ανάγκη ταχύτερης λειτουργίας της δικαιοσύνης και στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης


Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός
TAGS: Ελλάδα