Συμφωνία Τραμπ και Γιούνκερ για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ΕΕ προέβη σε δύο παραχωρήσεις, καθώς δεσμεύτηκε να αγοράσει μεγάλη ποσότητα σπόρων σόγιας από τον αμερικανικό αγροτικό τομέα και να αυξήσει τις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο κ. Τραμπ είπε πως θα «επιλυθούν» οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνησή του στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αντίστοιχα θα τακτοποιηθούν τα αντίποινα που είχε θέσει σε ισχύ η ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν προς τον μηδενισμό των υφιστάμενων μεταξύ τους δασμών σε βιομηχανικά αγαθά – εξαιρούμενων των αυτοκινήτων – και να συνεργαστούν για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όσο θα εκτυλίσσονται οι διαπραγματεύσεις ο κ. Γιούνκερ είπε πως ΕΕ και ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούν σε νέους δασμούς στο διμερές εμπόριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον υποχωρεί από την απειλή επιβολής φόρων εισαγωγής σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Οι δύο άνδρες δεν διευκρίνισαν τι θα συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο.

Ο κ. Τραμπ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τις απειλές του για την φορολόγηση των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, ούτε διέψευσε την δήλωση Γιούνκερ.

Σημείωσε πάντως πως στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση του ΠΟΕ η κοινή ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει μέτρα κατά της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και της υποχρεωτικής μεταφοράς τεχνογνωσίας, πρακτικές που η Ουάσιγκτον αποδίδει στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ είχε αποκαλέσει «εχθρό» την ΕΕ, κατηγορώντας την πως εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr