ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στην Βενεζουέλα θα φτάσει το 1 εκατομμύριο τοις εκατό

Στο ένα εκατομμύριο τοις εκατό θα εκτοξευτεί έως τα τέλη του έτους ο πληθωρισμός στην Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κατάσταση στην Βενεζουέλα θυμίζει τις ιστορικές κρίσεις υπερπληθωρισμού που σημειώθηκαν στην Γερμανία το 1923 και στην Ζιμπάμπουε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Το Ταμείο προβλέπει επίσης πως η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα υποστεί ύφεση της τάξης του 18% φέτος – τρίτη συναπτή χρονιά διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ – καθώς η παραγωγή πετρελαίου πέφτει.

Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με τον οργανισμό να προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση, της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5%.

Ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των εργαζόμενων και συρρικνώνει την πραγματική αγοραστική τους δύναμη, καθώς οι μισθοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τρέχει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία καλύπτει τυπώνοντας χρήμα.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας βιώνουν βαθύτατη οικονομική και εισοδηματική κρίση επί πέντε χρόνια, με την χώρα να έχει συνεχείς ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη καθημερινής ανάγκης.

Η κρίση έχει προκαλέσει κύμα μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ