Ρέγκλινγκ: Ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα μέχρι να ξεπληρωθούν τα δάνεια

Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έως ότου να αποπληρώσει όλα τα δάνεια στήριξης, δήλωσε ο επικεφαλής του θεσμού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στο Μόναχο ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε εκ νέου την Αθήνα πως οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση οπισθοδρόμησης ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης το χρέους θα ανασταλούν.

Την προηγούμενη φορά που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε εσκεμμένα να αναστείλει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις ήταν το 2015, υπενθύμισε με νόημα ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι τότε οι ενέργειες της κυβέρνησης κόστισαν στην οικονομία 86 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο διευθυντής του ESM προσέθεσε με νόημα ότι πέραν των πιστωτών η Ελλάδα θα «παρακολουθείται συνεχώς» από τις αγορές και τους επενδυτές. «Αυτό που είναι σημαντικό για την αγορά είναι η ελληνική οικονομική πολιτική να στοχεύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» και μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει όλα τα δάνεια στήριξης που έχει λάβει – ο ESM μόνο έχει εκταμιεύσει 189 δισεκ. ευρώ – ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας πως το «κλειδί» είναι οι πληρωμές να επιμηκυνθούν σε βάθος χρόνου και να μην υπερβαίνουν το 15 με 20% του ΑΕΠ ετησίως.

Κλασσικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η Γερμανία, η οποία δέχτηκε ελάφρυνση χρέους το 1953, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατέβαλε την τελευταία δόση το 2010, 57 χρόνια αργότερα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM