Κανονική κι όχι ενισχυμένη η μετα-Μνημονιακή εποπτεία του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συντονίζει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις εποπτικές αποστολές του στην Αθήνα όμως από την πλευρά του η μετα-Μνημονιακή εποπτεία δεν θα είναι τακτικότερη ή βαθύτερη σε σχέση με την επιτήρηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν οικονομική στήριξη.

«Αναμένω πως η εμπλοκή μας στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα θα είναι παρόμοια με αυτό που έλαβε χώρα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που είχαν πρόγραμμα [στήριξης ]», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα υφίσταται «ενισχυμένη εποπτεία» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, με τριμηνιαίες αποστολές επιτήρησης και ενδελεχέστερο έλεγχο των δημοσιονομικών επιδόσεών της.

Η Κομισιόν θα ετοιμάζει τέσσερις εκθέσεις κάθε χρόνο για την κατάσταση στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, ο κ. Ράις είπε πως η επιτήρηση του Ταμείου συνήθως προβλέπει δύο εκθέσεις ανά έτος. Δεν διευκρίνισε πάντως πόσες επισκέψεις θα πραγματοποιούν τα κλιμάκια του Ταμείου στην χώρα μας.

Όσον αφορά την νέα ανάλυση του Ταμείου για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ο κ. Ράις είπε πως θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με την ευρύτερη έκθεση για την ελληνική οικονομία στις 27 Ιουλίου, και αναμένεται να δημοσιευτεί λίγες ημέρες αργότερα – δηλαδή πριν εκπνεύσει το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.

Η ανάλυση του Ταμείου αναμένεται να έχει βαρύνουσα σημασία για την εικόνα που θα σχηματίσουν οι αγορές μετά και την συμφωνία του Eurogroup για ελάφρυνση των οφειλών της Ελλάδας.

Η προκαταρκτική ανάλυση του Ταμείου πάντως θεωρεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο θα βοηθήσουν την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να απαιτηθεί νέα αναδιάρθρωση που θα πρέπει να βασίζεται σε πιο «ρεαλιστικούς» υπολογισμούς για τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ