Κλείσιμο

Αλμπαϊράκ: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη

Την πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας παραχώρησε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν, στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΟΙΚ βασική προτεραιότητα είναι η επιστροφή του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο κάτι το οποίο όπως σημείωσε θα γίνει μέσα από την εφαρμογή πολιτικών που ορίζουν οι αγορές.

Ο κ. Αλμπαϊράκ υπογράμμισε επίσης πως προσωπικός του στόχος είναι η καταπολέμηση κάθε αδυναμίας της τουρκικής οικονομίας και υπογράμμισε πως από την πλευρά του θα δώσει κάθε δυνατή στήριξη στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου η οικονομία να αρχίσει άμεσα να ανακάμπτει.

Ο κ. Αλμπαϊράκ είπε πως «οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε θα βασίζονται στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και τις ανάγκες των αγορών. Βασική προτεραιότητά μας η επιστροφή του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο και η προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών». Σε σχετική ερώτηση για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ο νέος υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και οι εικασίες αναφορικά με την συγκεκριμένη ανεξαρτησία είναι απαράδεκτες».

Οι αγορές φαίνεται πως άκουσαν θετικά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Αλμπαϊράκ με την λίρα να ανακάμπτει κατά 1,3 μονάδες.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από τον ορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου περίπου 5 μονάδες.
Πηγή: skai.gr