Τουρκία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, κατρακυλά η λίρα

Σε υψηλό 14 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας σε πτώση τη λίρα και ασκώντας πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αυτό τον μήνα.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 15,39% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε ετήσια βάση από το 2004 όταν εφαρμόστηκε μια νέα μέθοδος υπολογισμού των αυξήσεων των τιμών. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,61% - σχεδόν διπλάσιος από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά σχεδόν 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη φετινή βουτιά της λίρας κατά 18%, παρά την αντίθεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα υψηλότερα επιτόκια.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής συνεδριάζει και πάλι στις 24 Ιουλίου.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε πρόσκαιρα στις 4,6973 λίρες ανά δολάριο από τις 4,6215 αμέσως πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Στις 12:55 ώρα Ελλάδας, διαμορφώθηκε στις 4,6740 λίρες ανά δολάριο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ