Κλείσιμο

Μοσκοβισί για συντάξεις: Pacta sunt servanda, τα λέμε από Σεπτέμβρη

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων μετά την συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί με την Ελληνική κυβέρνηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε μάλιστα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Νταρτανιάν, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το έργο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών.

Αναλυτικά ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Υπάρχει μια φράση που δεν έχω ξεχάσει. Pacta sunt servanda που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Αλλά οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές. Και όπως είπα θα συζητήσουμε με την Ελλάδα σαν μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη στο δικό της προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Και αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο, να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους και θα το συζητήσουμε λοιπόν στην ώρα του στο μέλλον».

«οι τρεις σωματοφύλακες δεν ήταν τρεις αλλά τέσσερις» κοιτάζοντας με νόημα προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ουσιαστικά χαρακτηρίζοντάς τον Νταρταντιάν.

Κατά την τοποθέτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία του Eurogroup είναι κατάκτηση όλων των κυβερνήσεων με τις οποίες συνεργάστηκε (άφησε σαφείς αιχμές για την περίοδο Βαρουφάκη) και τόνισε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο στην χώρα.

Αναλυτικά ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Έχω τέσσερα πράγματα να πω. Είμαι πολύ παλιός στο Eurogroup. Παρακολουθώ την Ελληνική κρίση από πολύ κοντά από την αρχή. Είμαι κι εγώ πολιτικός. Συνεργάστηκα πολύ καλά με όλες τις κυβερνήσεις. Συνεργάζομαι πολύ καλά με την παρούσα κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Δεν μπορώ βέβαια να πω το ίδιο και για τον κ. Βαρουφάκη. Όπου κι αν ανήκετε σας λέω πως η συμφωνία είναι πολύ καλή και αξιόπιστη για τις αγορές. Είστε όλοι πατριώτες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.

Δεύτερο μήνυμα: Δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία χωρίς την συμπαραγωγή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι επιτυχία και του δικού σας κόμματος η σημερινή συμφωνία. Αυτό που σήμερα συμβαίνει ανήκει σε όλους σας και θα έπρεπε όλοι σας να είστε περήφανοι.

Τρίτο: Είδα αντιδράσεις όταν είπα πως δεν θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Δεν ήξερα πως ήταν θέμα εσωτερικής πολιτικής. Το ξαναλέω δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Είναι πιο ενισχυμένη η εποπτεία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει τρόικα και ίδιες απαιτήσεις. Σε θέματα προϋπολογισμού καμία κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υπερβάλει. Πλέον δεν υπάρχουν δημοσιονομικές εκτροπές. Η Ελλάδα πλέον είναι μία νορμάλ χώρα και αυτό δεν είναι προπαγάνδα.

Τέταρτο: όταν ήμουν νέος μαθαίναμε αρχαίες γλώσσες. Έχω κάνει αρχαία ελληνικά 6 χρόνια και είναι κάτι που με διαμόρφωσε. Μία λατινική φράση όπως το Pacta Sunt Servanda είναι η φράση που ταιριάζει στην περίπτωση. Μαζί με τον Ευκλείδη θα δούμε τον προϋπολογισμό σας και θα συναποφασίζουμε. Να θυμάστε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα».
Πηγή: skai.gr