Τέλη 2018 αρχίζουν τα έργα για τον κάθετο αγωγό αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας

Τέλη 2018 αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2020, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το έργο, που υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε σήμερα συμβολική πολιτική στήριξη από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι συνυπέγραψαν κοινή δήλωση παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αγωγός θα συνδέει την περιοχή της Κομοτηνής με την Στάρα Ζαγόρα στην Βουλγαρία. Θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα.

Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητάς του στα 5 δισεκ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του έργου.

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της στην περιοχή, σε συνδυασμό με τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP, που θα καταλήγει στην Ιταλία, και Ιονίου - Αδριατικής (ΙΑΡ), ο οποίος θα διατρέχει την ανατολική ακτή της Αδριατικής και θα καταλήγει στην Κροατία.
Πηγή: skai.gr