Καμπανάκι ΔΝΤ για ενδεχόμενη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Καμπανάκι» πως η Ελλάδα ενδεχομένως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους στο μέλλον κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας πως οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν δύσκολη την συνεχιζόμενη πρόσβαση στις αγορές σε βάθος χρόνου.

Στην προκαταρκτική έκθεση για την χώρα μας, που συντάχθηκε μετά την συμφωνία του Eurogroup, οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν πως οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους εδράζονται σε «πολύ φιλόδοξους» υπολογισμούς όσον αφορά την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας και την ικανότητά της να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός χαιρετίζει την δέσμευση του Eurogroup να προβεί σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης μετά το 2032 εάν κριθεί απαραίτητο, σημειώνοντας όμως ότι τυχόν νέα αναδιάρθρωση θα πρέπει να βασίζεται σε «ρεαλιστικές υποθέσεις» όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση δεν περιέχει πλήρη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, η οποία θα δημοσιευτεί όταν θα εκδοθεί ολόκληρη η έκθεση, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Η Ανάλυση θεωρείται κρίσιμη καθώς θα επηρεάσει την εικόνα που έχουν οι αγορές για την προοπτική των ελληνικών ομολόγων, ενόψει της ολοκλήρωσης του Μνημονίου, στις 20 Αυγούστου.

Το Ταμείο επισημαίνει πως η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί για την διετία 2019-20, που περιλαμβάνουν περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου.

Τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει την εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό για να χρηματοδοτήσει στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας και τόνωση των κρατικών επενδύσεων.

Στο μέτωπο των εργασιακών, το ΔΝΤ απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Αθήνα ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και μάλιστα με την αρχή της επεκτασιμότητας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη σε ανταγωνιστικότητα που έχει αποκομίσει η χώρα από τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών.

Η αποστολή του Ταμείου «καλεί επιτακτικά τις Αρχές να μην αναστρέψουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει μάλιστα πως κάθε αύξηση του βασικού μισθού, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup, θα πρέπει να γίνει με σύνεση και να συνάδει με την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να μην υπονομευτεί η αυξημένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ