Νέα αύξηση των καταθέσεων αλλά ο δανεισμός παραμένει «παγωμένος»

Κατά 919 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο, όμως η ενίσχυση της βάσης καταθέσεων δεν μεταφράστηκε σε τόνωση του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις ανήλθαν στα 128,06 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε μεγέθυνση της τάξης των 580 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων κινήθηκαν ανοδικά κατά 339 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον πέμπτο διαδοχικό μήνα αύξησης των καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα.

Ωστόσο, η αθροιστική άνοδος από τις αρχές του έτους ανέρχεται μόλις σε 3,3 δισεκ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί ούτε το ένα πέμπτο των εκροών που έπληξαν τις τράπεζες πριν τρία χρόνια.

Η απότομη συρρίκνωση της βάσης καταθέσεων άρχισε δύο μήνες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ανάμεσα στον Νοέμβριο του 2014 και τον Ιούλιο του 2015 – όταν η Ελλάδα έφτασε στο πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη – οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 43,5 δισεκ. ευρώ, πέφτοντας από τα 164,3 στα 120,83 δισεκατομμύρια.

Η αύξηση των καταθέσεων πάντως δεν έχει μετουσιωθεί σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τα στοιχεία της ΤτΕ να καταδεικνύουν πως η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Ένα από τα εμπόδια που περιορίζουν την τροφοδοσία της αγοράς με χρήμα είναι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Στα τέλη του πρώτου τριμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άγγιζαν τα 92,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και αντιστοιχούσαν στα 48,5% των εκκρεμών δανείων.
Πηγή: skai.gr