Σεντένο:Διχογνωμία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Για αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με το σχέδιο Γαλλίας-Γερμανίας αναφορικά με τον προυπολογισμό της Ευρωζώνης, μια ανάσα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία και θα αναλυθεί το ζήτημα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας euractiv.com.

Την θέση αυτή μάλιστα διατύπωσε και σε χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας εντούτοις πως αν υπάρξει ανάλογη οδηγία των ηγετών, το Eurogroup δύναται να προβεί σε περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος.

Η εν λόγω διατύπωση εκφράζεται κατόπιν της καμπάνιας του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Βόττκε Χούστρα η οποία και στρέφεται ενάντια στην συγκεκριμένη πρόταση-σημαντικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Προέδρου Μακρόν το οποίο και τυγχάνει της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αν και το ενδεχόμενο κοινού προυπολογισμού έβρισκε αρχικώς αντίθετη την Άνγελα Μέρκελ, θεωρήθηκε εν τέλει προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικονομική σύγκλιση της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στην οποία εντούτοις τα ζητήματα του μεταναστευτικού και του Brexit προσδοκάται να κυριαρχήσουν της προσοχής.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι Γαλλία και Γερμανία προωθούν , εκτός των άλλων, και σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM), οι οποίες παρόλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με ανάλογη αμφιθυμία.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ