Η ΕΕ «θα απαντήσει» εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς στην εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, καθώς συνεχίζεται η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Η τοποθέτηση Κατάινεν ήλθε στον απόηχο της νέας απειλής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή φόρου 20% σε όλα τα οχήματα που κατασκευάζονται στη ΕΕ, καλώντας τους παραγωγούς να μεταφέρουν τις μονάδες τους στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει αφήσει αιχμές κυρίως για γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Εάν αποφασίσουν να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, ξανά, εκτός από το να αντιδράσουμε» δήλωσε ο κ. Κατάινεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα έρευνα για το κατά πόσον οι εισαγωγές αυτοκινήτων από το εξωτερικό συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, σενάριο που θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια «ντρίπλα» ώστε να επιβαρύνει με δασμούς τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος έχει εκτιμήσει πως η έρευνα θα ολοκληρωθεί είτε τέλη Ιουλίου είτε τον Αύγουστο. Τυπικά, διορία είναι ο Φεβρουάριος.

Η ΕΕ έχει ήδη προβεί σε αντίποινα για τους δασμούς στα δύο μέταλλα, ενεργοποιώντας από χθες Παρασκευή επιπρόσθετους φόρους εισαγωγής σε πλήθος αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα απειλή Τραμπ προκάλεσε πτώση των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ και οι τίτλοι αμερικανικών ομολόγων τους, όπως η Ford και η General Motors, αποδυναμώθηκαν.
Πηγή: skai.gr