Παραδοχή Τσακαλώτου: Σκληρό προαπαιτούμενο τα υψηλά πλεονάσματα

Σκληρό προαπαιτούμενο, χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά κυρίως, άνω του 2% για σχεδόν 40 χρόνια, από το 2023 έως το 2060).

Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας του Eurogroup, «φυσικά θα ήμασταν πολύ πιο χαρούμενοι με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Τόνισε πάντως ότι «πρέπει να δούμε το πακέτο στο σύνολό του».

Πάντως, ο υπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία, επιμένοντας ότι «το χρέος πλέον είναι βιώσιμο» παρά τους «αστερίσκους» του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. «Χάρη σ' αυτή τη συμφωνία, μπορούμε να βγούμε στις αγορές» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της Αθήνας για το αποτέλεσμα.

Σχετικά με το χρέος, εξήγησε ότι «αυτό που πήραμε, είναι να πάνε πίσω κατά 10 χρόνια οι πληρωμές επιτοκίων, να υπάρξει δεκαετής επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, αλλά και να δοθούν έξτρα χρήματα για το μαξιλάρι ασφαλείας».

«Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους, αλλά για όλους, και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε μάλιστα. 




Πηγή: skai.gr