ΔΝΤ και ΕΚΤ χαιρετίζουν με αστερίσκους την συμφωνία για το χρέος

Με μετρημένη ικανοποίηση υποδέχτηκαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε πως τα μέτρα είναι «σημαντικά» και πετυχαίνουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Διευκρίνισε όμως πως ο οργανισμός έχει ακόμα «επιφυλάξεις» για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι εταίροι να επανεξετάσουν την πορεία του ελληνικού χρέους το 2032 και να λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην δέσμευση των Ευρωπαίων
για πιθανά περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης από το 2032 κι έπειτα στάθηκε στην λιτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρετίζοντας την εν λόγω πρόνοια.

Απηχώντας την τοποθέτηση Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα «μεσοπρόθεσμα», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην μεταγενέστερη περίοδο.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία σχεδιάζεται να τερματιστεί στο τέλος του 2018, εάν δεν είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα των δημόσιων οφειλών. Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει πως η Φρανκφούρτη θα προβεί σε δική της αξιολόγηση του χρέους ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Εκτός προγράμματος, εντός εποπτείας το ΔΝΤ

Το Ταμείο τελικά δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα όμως θα έχει ρόλο στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία, καθώς θα συμμετέχει στις τριμηνιαίες επισκέψεις των θεσμών. Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε πως η μετα-Μνημονιακή εποπτεία είναι πρόνοια που έχει εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια – αν και με μικρότερη συχνότητα επισκέψεων.

Επιπλέον ο οργανισμός θα αρχίσει άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, την τακτική εξέταση της ελληνικής οικονομίας – το αποκαλούμενο Άρθρο 4 – η οποία θα περιλαμβάνει νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση και τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.
Πηγή: skai.gr