Κλείσιμο

«Αγκάθι» στο Eurogroup η επιμήκυνση των δανείων στήριξης

Σε «αγκάθι» φαίνεται πως εξελίσσεται στο Eurogroup η διάρκεια επιμήκυνσης δανείων του δεύτερου Μνημονίου, που θα είναι και το κύριο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ, Ελένης Βαρβιτσιώτη, το Eurogroup θα συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και θα επιστρέψει στο επίμαχο ζήτημα μετά την ολοκλήρωση άλλων ζητημάτων.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, το Euro-working Group εισηγήθηκε παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου κατά 10 χρόνια, και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανείων κατά 10 έως 15 χρόνια.

Το Βερολίνο παραδοσιακά προκρίνει σαφώς μικρότερης διάρκειας επιμηκύνσεις και αρχικά είχε προτείνει τριετή αύξηση διάρκειας, για να δεχτεί στη συνέχεια κάτι στη ζώνη των οκτώ έως εννέα ετών.

Άλλωστε, κρίσιμα σημεία της εισήγησης του Euro-working Group ήταν σε αγκύλες, που κανονικά καταδεικνύουν πως δεν υπήρξε ομοφωνία κι ότι η απόφαση παραπέμπεται σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή στο Eurogroup.

Ανοιχτό είναι και το ύψος της δόσης στήριξης που θα λάβει η χώρα μας για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, δόση που εν πολλοίς θα στηρίξει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που προσπαθεί να συγκροτήσει η Αθήνα για την μετα-Μνημονιακή περίοδο.

Η εισήγηση του Euro-working Group ανέφερε πως η δόση μπορεί να κυμαίνεται από 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως 21,7 δισεκ. ευρώ. Στην πράξη, το ύψος της δόσης θα καθορίσει και το μέγεθος του «μαξιλαριού», που, σύμφωνα με την εισήγηση, υπολογίζεται μεταξύ 20,8 και 30,8 δισεκ. ευρώ.

Μεγάλο «μαξιλάρι» θα δίνει στην Αθήνα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προτού αναγκαστεί να βγει στις αγορές για αυτοχρηματοδότηση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup