Κλείσιμο

Την Παρασκευή ενεργοποιούνται τα εμπορικά αντίποινα της ΕΕ στον Τραμπ

Μεθαύριο Παρασκευή, 22 Ιουνίου, θα τεθούν σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί δασμοί σε εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφασίστηκαν ως αντίποινα στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα αφορούν μεγάλο εύρος αγροτικών και καταναλωτικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που οι δασμοί Τραμπ υπολογίζεται πως θα στοιχίσουν στην μεταλλευτική βιομηχανία της ΕΕ περίπου 6,4 δισεκ. ευρώ.

Η Κομισιόν κατέστησε σαφές πως διατηρεί το δικαίωμα να «εξισορροπήσει» τους υπόλοιπους δασμούς 3,6 δισεκ. ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο, είτε σε βάθος τριετίας είτε συντομότερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου την δικαιώσει στην προσφυγή της κατά της Ουάσιγκτον.

«Δεν θέλουμε να βρισκόμαστε σε αυτή την θέση, όμως η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ατσάλι και αλουμίνιο στην ΕΕ δεν μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για το εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ελήφθη ομόφωνα ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Ο κ. Τραμπ έχει φέρει την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου, επιβάλλοντας τους δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και την Ιαπωνία – μεταξύ άλλων – αλλά και δρομολογώντας δασμούς σε εξαγωγές αξίας τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει ήδη προβεί σε ισοδύναμα αντίποινα, ενώ ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς σε αγαθά αξίας ακόμα 200 δισεκ. δολαρίων.
Πηγή: skai.gr