Κλείσιμο

Ευρωπαϊκή αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup, ακόμα και χωρίς ΔΝΤ

Αισιοδοξία πως στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και την μετα-Μνημονιακή εποπτεία, εξέπεμψε ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είμαι σίγουρος 70-80% ότι θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία» είπε η πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία «έκπληξη» από το ενδεχόμενο ο οργανισμός να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημείωσε πως οι εξελίξεις ούτως ή άλλως έχουν προεξοφλήσει την στάση του Ταμείου.

Η τοποθέτηση του αξιωματούχοι έγινε εν μέσω διαρροών πως οι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν έξτρα «μαξιλάρι» ρευστότητας στην Ελλάδα μετά το πέρας του Μνημονίου, ως αντιστάθμισμα για την μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η ευρωπαϊκή πηγή προσέθεσε πως το Ταμείο θα μετέχει κανονικά στην επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα με βάση το Άρθρο 4 του καταστατικού του, που προβλέπει ετήσιες αξιολογήσεις στα κράτη-μέλη του οργανισμού.

Ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι η διάρκειας της επέκτασης των δανείων στήριξης. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η επιμήκυνση θα βρίσκεται κοντά στα επτά χρόνια, ενώ η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ παραμένει ευαίσθητο πολιτικά για το Βερολίνο.

Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως θα γίνει η αποπληρωμή του ΔΝΤ: Είτε με δόση προς την Ελλάδα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει η ίδια με δική της απόφαση προς αυτό το σκοπό, είτε με ξεχωριστό ποσό ειδικά για την αποπληρωμή του ΔΝΤ αλλά αυτό παραμένει ευαίσθητο πολιτικά για το Βερολίνο.
Πηγή: skai.gr