Ο ESM έδωσε το οριστικό πράσινο φως για την υποδόση του 1 δισεκ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμούσε από τον Μάρτιο και την τρίτη αξιολόγηση ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η αποδέσμευση των χρημάτων
εγκρίθηκε αφότου η διοίκηση του Μηχανισμού έκρινε πως η Αθήνα έχει πετύχει «επαρκή πρόοδο» στην μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και ότι συνεχίζεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Τα χρήματα θα διατεθούν εξολοκλήρου για την συνέχιση της εξόφλησης των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη στην συνέχιση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση […] και η Ελλάδα να βγει επιτυχώς [από το πρόγραμμα] τον Αύγουστο», δήλωσε ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα χρήματα θα ήταν διαθέσιμα έως αύριο Παρασκευή. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΣ του ESM είχε αναβάλει την έγκριση της εκταμίευσης καθώς τα στοιχεία που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά δεν ήταν επαρκή.

Μετά την σημερινή εκταμίευση ο ESM έχει αποδεσμεύσει 46,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 86 δισεκ. που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο. Σημαντικό μέρος των χρημάτων αναμένεται να μείνει αδιάθετο, χωρίς να είναι σαφές εάν θα αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο στην μετα-Μνημονιακή περίοδο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM